open-navfaktor-logo
search
Parlament BiH
Zastupnički dom: Dogovorena sjednica za 26. oktobar, dnevni red na čekanju
Kolegij Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine dogovorio je sjednicu ovog doma za 26. oktobar. No dnevni red tek treba biti utvrđen.
13.10.2021. u 14:21
get url
text
Sjednica Zastupničkog doma Parlamenta BiH

Kolegij se sastao u utorak, a prisustvovala su mu dva od tri člana. Nije mu prisustvovao Nebojša Radmanović (SNSD), prvi zamjenik predsjedavajućeg Zastupničkog doma.

Prema informacijama iz Parlamenta BiH, još nije zakazana sjednica proširenog kolegija, kojeg čine i predsjednici zastupničkih klubova, niti je poznato kada će ona biti, a upravo prošireni Kolegij odlučuje o obaveznim i drugim tačkama dnevnog reda.

Poznato je da je predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija (SNSD) u parlamentanu proceduru uputio svoju odluku o smjeni ministra odbrane Bosne i Hercegovine Sifeta Podžića (DF), o čemu posljednju riječ daje Parlamentarna skupština BiH.

VEZANI TEKST - SDA i DF odmah odgovorili: Glasat ćemo protiv smjene Podžića, Tegeltija neka počne raditi svoj posao

U proceduri je i budžet institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza za ovu godinu koji je, nakon što na prošloj sjednici Zastupničkog doma 20. septembra nije bilo entitetske većine, upućen Kolegiju doma na usaglašavanje.

U proceduri su i neki drugi važni zakoni, a na snazi je odluka stranaka iz bh. entiteta Republika Srpska da bojkotuju rad institucija BiH.

No SNSD, odnosno Milorad Dodik, je bio taj koji je tražio Podžićevu smjenu, a bojkot rada institucija BiH je očito "privremeno" prekinut kada je Vijeće ministara BiH donijelo odluku o privremenom finansiranju kako bi mogle biti isplaćivane i plaće, između ostalog i funkcionerima stranaka iz RS-a zaposlenim u državnim institucijama.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.