Posljednji u nizu je i vrtić Zvončić, općina Novo Sarajevo, koji od danas ne radi jer je zaražen koronavirusom otac jednog djeteta iz ovog vrtića i dok se ne izvrše potrebne provjere, vrtić neće primati djecu.

Vrtić Mašnica, koji se nalazi u općini Novo Sarajevo, prema epidemiološkoj procjeni Zavoda za javno zdravstvo KS i naredbe obustavio je rad 30. juna 2020. godine u periodu od 14 dana samoizolacije djece i porodice, uposlenika vrtića Mašnica, a za to vrijeme vrtić će se generalno mehanički očistiti i bit će izvršena protivepidemijska dezinfekcija.

- Pratit će se zdravstveno stanje djece, a naša ustanova svakodnevno kontaktira nadležne zdravstvene institucije, slijedeći upute i naredbe Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva, Zavoda za javno zdravstvo KS i redovno se vrše konsultacije sa Ministarstvom za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo o aktivnostima i mjerama sprečavanja širenja COVID-19 – kazala nam je Amela Buljubašić, v. d. direktorice JU Djeca Sarajeva. 

Direktorica dodaje da u najkraćem mogućem roku zatvaraju vrtiće, gdje se pokaže sumnja na moguću zarazu koronavirusom. Djeca od 30. juna mogu ponovo boraviti u vrtiću Slavuj.

- U skladu sa preporukama Zavoda za javno zdravstvo KS i epidemiološkoj procjeni, djeca vrtića Slavuj, nakon što je utvrđeno da nisu zaražena koronavirusom i da su negativna, od 30. juna mogu dolaziti u vrtić. I dalje nastavljamo sa relevantnim preporukama i mjerama sprečavanja širenja COVID-19, kao i u svim drugim aktivnostima. Vrtić je generalno mehanički očišćen i izvršena je protivepidemijska dezinfekcija – pojašnjava Buljubašić.

Pored svih mjera svaki roditelj prilikom dovođenja djeteta će popuniti moralnu izjavu da dijete nije imalo povišenu temperaturu, respiratorne simptome, malaksalost, te proliv i gubitak mirisa i okusa, kao i niko od njihovih članova porodice, te da nije u fazi testiranja.

- Odgajatelji su obavezni nositi maske, često pranje ruku i dezinfekcija ruku, a obavezno je da se često vrši pranje ruku kod djece. Svakodnevno se popunjava evidencija za djecu i odgajatelje o izmjerenim temperaturama beskontaktnim toplomjerima (ime i prezime osobe/djeteta, datum i vrijeme mjerenja i vrijednost temperature). Redovno se čiste, provjetravaju i dezinfikuju prostori vrtića, oprema i didaktički materijal. Do daljnjeg su zabranjeni ulasci roditelja, kao i drugih osoba u vrtiće - zaključuje direktorica JU Djeca Sarajeva.