open-navfaktor-logo
search
Parlament BiH
Završena "siromašna" sjednica Doma naroda: Hoćemo li ovako do godišnjih odmora?
Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine okončao je danas sjednicu usvojivši nekoliko izvještaja, informacija i sporazuma, a komentar na ovakav "siromašan" dnevni red imao je tokom rasprave o njemu samo Šefik Džaferović (SDA), predsjedavajući Kluba delegata iz reda bošnjačkog naroda u Parlamentu BiH.
31.05.2023. u 14:19
get url
text
Dom naroda BiH

Pitao je gdje su zakoni i hoće li ovako raditi do godišnjih odmora.

- Prošlo je više od tri mjeseca otkako je uspotavljeno novo Vijeće ministara Bosne i Hercegovine. Ovo je peta sjednica Doma naroda. Ne vidjeh neki zakon u dnevnom redu koji bi došao od Vijeća ministara kao glavnog tijela za predlaganje zakona, a posebno koji se odnose na evropski put. Gdje su zakoni, šta se čeka. I ne da nema novih zakona, već nema ni onih koji su utvrđeni u ranijem sazivu. Gdje je zakon o kontroli državne granice? U Parlamentu. Šta čekamo, hoćemo li ovako do godišnjih odmora? Imamo izvještaj, pa izvještaj, samo na kraju sporazumi. To nije to – rekao je Džaferović na sjednici.

Pozvao je sve, prije svega Vijeće ministara BiH, da što prije dostave zakone koji se tiču realizacije 14 prioriteta, a kolegij Doma naroda da na dnevni red konačno stavi ono što već ima u parlamentarnoj proceduri.

Kemal Ademović, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda, kazao je pred kraj sjednice, između ostalog, da će za dvije sedmice biti sjednica s 50 tačaka.

Osim usvajanja informacija i izvještaja, Dom naroda danas je, kako je pročitao predsjedavajući Nikola Špirić, dao saglasnost "da se uputi jedinica" Oružanih snaga BiH u Republiku Tursku radi pružanja pomoći u otklanjanju posljedica zemljotresa. Ova informacija je data onda kada su pripadnici OSBiH zaista otišli u Tursku u februaru.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.