open-navfaktor-logo
search
Rezultati izbora
Završeno brojanje nepotvrđenih glasačkih listića
Za blizu 3.000 osoba koje su glasale putem nepotvrđenih listića ustanovljeno da su prijavljeni i za glasanje putem pošte
15.10.2018. u 21:40
get url
text

U Centru za brojanje glasova do sada je završeno brojanje nepotvrđenih glasačkih listića. Kako smo saznali od dobro obaviještenih izvora, od ukupnog broja nepotvrđenih glasačkih listića, a bilo ih je oko 3.700, za njih blizu 3.000 utvrđeno je da su birači prijavljeni i za glasanje putem pošte.

- Još uvijek se ne može precizno reći koliki je ukupan broj zloupotreba, jer je bilo slučajeva da su se ljudi zaista prijavili da glasaju putem pošte, ali su se iz različitih razloga, na dan održavanja izbora našli u BiH i glasali su na nepotvrđenim glasačkim listićima. Zbog toga je tek potrebno utvrditi koliki je tačan broj zloupotreba glasanja putem pošten otkriven u toku prebrojavanja nepotvrđenih glasačkih listića – saznali smo od naših izvora.

Ovu informaciju pokušali smo provjeriti i sa direktorom Centra za brojanje glasova Adijem Agićem.

- Ne mogu vam o tome ništa govoriti, jer mi sve podatke prosljeđujemo Centralnoj izbornoj komisiji. Ono što mogu kazati je da smo završili brojanje nepotvrđenih glasačkih listića i sada prebrojavamo glasove putem mobilnih timova. Nakon toga slijedi prebrojavanje listića za glasanje u odsustvu, zatim za glasanje u DKP-ima, te na kraju glasanje putem pošte. Cijeli postupak brojanja je sporiji u odnosu na prethodne izbore, jer su ove godine prije održavanja uočene zloupotrebe, odnosno da su neke osobe prijavljene za glasanje putem pošte iako žive u BiH. Zbog toga svaki glasački listić kojeg prebrojavamo mora proći proces verifikacije, odnosno provjere da li je ta osoba prijavljena i za glasanje putem pošte – pojasnio je Agić.

Ni u CIK-u nisu bili spremniji da komentarišu podatke o rezultatima brojanja nepotvrđenih glasačkih listića.

- Sve te provjere su još uvijek u toku i tek kada budu okončane moći će se više govoriti o tome. Mi svakodnevno ažuriramo rezultate i izbora i prilikom ažuriranja dodajemo podatke koje dobijemo iz Centra za brojanje glasova. Još uvijek objavljujemo preliminarne rezultate, a konačne ćemo moći objaviti tek kada bude završeno brojanje svih glasova. Što se tiče Centra za brojanje, danas u 18.00 sati će početi brojanje glasova sa 27 biračkih mjesta zato što pojedini birački odbori nisu pravilno utvrdili rezultat izbora za određeni nivo vlasti – izjavila je Maksida Pirić, portparolka CIK-a.

Inače, prema podacima CIK-a o izlasnosti na izbore, koji su objavljeni u nedjelju 7. oktobra, najveći broj nepotvrđenih glasačkih listića bio je u Brčko Distriktu (345),  Zvorniku (289), Velikoj Kladuši (233) i Bratuncu (226).

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.