Srijeda, 28.02.2024.
FOTO: Damir Hodžić

Završeno ročište o mjerama zabrane direktoru OSA-e Osmanu Mehmedagiću

U Sudu BiH završeno je ročište povodom prijedloga Tužilaštva BiH o mjerama zabrane direktoru Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH Osmanu Mehmedagiću, nakon što je Sud BiH prošle sedmice potvrdio optužnicu protiv njega i uposlenika OSA-e Muhameda Pekića zbog navodne zloupotrebe položaja.

Tužilac Oleg Čavka je, podsjećamo, uz optužnicu, tražio da se Mehmedagiću zabrani obavljenje dužnosti direktora OSA-e do okončanja postupka. Nakon okončanja ročišta, čeka se odluka Suda BiH u vezi s ovim pitanjem.

Tužilaštvo BiH tereti Mehmedagića i Pekića da su tokom augusta 2020. godine zaloupotrijebili svoj službeni položaj ili ovlasti, kao i resurse i kapacitete Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine, u svrhe privatnih i ličnih interesa, kako bi došli do informacija i fotografija o pošiljatelju anonimne krivične prijave protiv direktora OSA-e.

U vezi sa ovim slučajem Federalna uprava policije (FUP) ispitala je Aminu Ohranović te je sačinjena službena zabilješka u kojoj se navodi kako je Ohranović izjavila pripadnicima FUP-a da je ona djevojka sa snimka iz pošte na Alipašinom Polju u Sarajevu te da je ona ta koja je predala krivične prijave čineći uslugu Mireli Bubalo, svojoj prijateljici i savjetnici ministra unutrašnjih poslova Aljoše Čampare.

Krivične prijave su bile potpisane kao da su ih navodno poslali uposlenici OSA-e. Kasnije se, prema pisanju medija, ispostavilo da iza prijava ne stoje uposlenici OSA-e već, kako se sumnja, Aljoša Čampara.

Faktor pratite putem aplikacija za Android i iOS.
Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na redakcija@faktor.ba.
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh