open-navfaktor-logo
search
Sud BiH
Završeno ročište o mjerama zabrane direktoru OSA-e Osmanu Mehmedagiću
U Sudu BiH završeno je ročište povodom prijedloga Tužilaštva BiH o mjerama zabrane direktoru Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH Osmanu Mehmedagiću, nakon što je Sud BiH prošle sedmice potvrdio optužnicu protiv njega i uposlenika OSA-e Muhameda Pekića zbog navodne zloupotrebe položaja.
10.11.2020. u 09:47
get url
text

Tužilac Oleg Čavka je, podsjećamo, uz optužnicu, tražio da se Mehmedagiću zabrani obavljenje dužnosti direktora OSA-e do okončanja postupka. Nakon okončanja ročišta, čeka se odluka Suda BiH u vezi s ovim pitanjem.

Tužilaštvo BiH tereti Mehmedagića i Pekića da su tokom augusta 2020. godine zaloupotrijebili svoj službeni položaj ili ovlasti, kao i resurse i kapacitete Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine, u svrhe privatnih i ličnih interesa, kako bi došli do informacija i fotografija o pošiljatelju anonimne krivične prijave protiv direktora OSA-e.

{$galerijaFotografija}

U vezi sa ovim slučajem Federalna uprava policije (FUP) ispitala je Aminu Ohranović te je sačinjena službena zabilješka u kojoj se navodi kako je Ohranović izjavila pripadnicima FUP-a da je ona djevojka sa snimka iz pošte na Alipašinom Polju u Sarajevu te da je ona ta koja je predala krivične prijave čineći uslugu Mireli Bubalo, svojoj prijateljici i savjetnici ministra unutrašnjih poslova Aljoše Čampare.

Krivične prijave su bile potpisane kao da su ih navodno poslali uposlenici OSA-e. Kasnije se, prema pisanju medija, ispostavilo da iza prijava ne stoje uposlenici OSA-e već, kako se sumnja, Aljoša Čampara.

Sud BiH, Osman Mehmedagić, 10.11.2020
1 od 5
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.