open-navfaktor-logo
search
Sekretarka Vlade FBiH
Završeno svjedočenje Edite Kalajdžić: Afera "Respiratori" je samo jedan dobar medijski spin
U Sudu Bosne i Hercegovine danas je na suđenju u predmetu Respiratori završeno svjedočenje sekretarke Vlade FBiH Edite Kalajdžić, čije saslušanje je započeto na prošlom ročištu u srijedu. 
22.10.2021. u 17:41
get url
text

Kalajdžić je danas, između ostalog, govoreći o porukama u Viber grupi "Gensek" čiji članovi su bili ona, premijer Fadil Novalić i bivši direktor Ureda premijera FBiH Hasan Ganibegović, a u kojoj je predlagala raskid ugovora sa Srebrenom malinom, kazala da je to činila najviše zbog pritiska javnosti.

Upitana da pojasni o kakvom se pritisku radilo, Kalajdžić je kazala da je "tada povjerovala da je tačno sve ono što je bilo na portalima, ali da se kasnije uvjerila da to sve nije baš tako".

- Mislim da je sve što je bilo u tih mjesec dana bio jedan dobar medijski spin i ništa više - kazala je Kalajdžić. 

Ona je danas, između ostalog, kazala i da je početkom ove sedmice na telefon koji trenutno koristi dobila poruku "da će u ovom periodu za nju nastupiti ogromni problemi".

Kazala je da je slučaj prijavila Federalnoj upravi policije.

VEZANI TEKST - Edita Kalajdžić, sekretarka Vlade FBiH, pisala Sudu: Neko u Tužilaštvu BiH koristi moj oduzeti telefon

Podsjetimo, ranije je Kalajdžić Sudu prijavila da je telefon koji joj je oduzet i nalazi se deponovan u Tužilaštvu BiH korišten tokom istrage i nakon početka suđenja, a o čemu je ona u više navrata obavijestila Sud, Tužilaštvo i SIPA-u.

Tužilac Mirza Hukeljić je danas nakon što je ovo ponovo spomenuto u sudnici, na iznenađenje i samih članova Sudskog vijeća kazao da je Tužilaštvo "pokrenulo istragu ovog slučaja zbog sumnje u počinjenje krivičnog djela pomoć počiniocu nakon počinjenog krivičnog djela". 

Kalajdžić se, kao i njen prethodnik Hasan Ganibegović, Sudu požalila da prilikom ispitivanja u Tužilaštvu tužioci prema njoj nisu bili korektni.

- Bilo je povišenih tonova, bacanja telefona telefona tužioca Hukeljića, njegovog, ne mog, lupanja rukom od sto... Nije bilo ugodno iskustvo i nije bilo profesionalno - kazala je Kalajdžić.

Obrazložila je da je "od nje traženo da potvrdi nešto što je navodno ispričao Hasan Ganibegović", ali je na upit sutkinje Džemile Begović kazala i da u istrazi nije izjavila nešto što nije željela. 

Kalajdžić je danas odgovarajući na pitanja braniteljice premijera Novalića Vasvije Vidović, pojasnila da radom Vlade upravlja premijer, te da je on jedini potpisnik akata Vlade, ali da njegov glasi vrijedi isto kao i glas bilo kojeg ministra, ni manje ni više, te da on, kao premijer, mora potpisati i one odluke protiv kojih sam glasa, ako su one usvojene većinom glasova članova Vlade. 

Potvrdila je da je Vlada bila pod pritiskom medicinskih ustanova, kao i načelnika općina i kantona da riješi probleme u vezi sa pandemijom.

Prema dokumentaciji koju je predočila braniteljica Vasvija Vidović, u zaključcima sa sjednice od 31. januara prošle godine Federalno ministarstvo zdravstva zaduženo je da informira Vladu o potrebi nabavke respiratora. Predočena je i odluka Vlade od 12. marta kojom se Federalnoj upravi civilne zaštite (FUCZ) odobrava korištenje sredstava iznad iznosa planiranih budžetom.

Odbrana je prezentirala i zaključke sa sjednice održane 16. marta na kojoj je proglašeno stanje nesreće, te prenesene nadležnosti na Federalni štab civilne zaštite i data saglasnost zdravstvenim ustanovama da mogu provesti hitni postupak nabavke sredstava i opreme.

Kalajdžić je potvrdila da je Vlada usvojila odluku kojom je broj članova Štaba smanjen, složivši se da je sa 21 članom to tijelo bilo preglomazno i da su u njemu bili oni koji nisu direktno vezani za provođenje mjera.

Braniteljica je predočila i odluku o odobravanju sredstava iz tekuće rezerve za nabavku medicinskih sredstava, čiji je izvjestilac bila Milićević. Svjedokinja je potvrdila da je ova odluka dobila pozitivno mišljenje Ureda za zakonodavstvo.

VEZANI TEKST - Tužilaštvo uporno pokušava Sebiji Izetbegović dodijeliti "glavnu ulogu", odbrana i Sud ukazali da se ne sudi njoj

Kalajdžić je rekla da nije neuobičajeno da se u ovakvim odlukama ne precizira koja će se konkretno oprema nabaviti i da to nije ni propisano.

Svjedokinja je objasnila da se dokumenti za sjednice objavljuju na e-portalu i da ih mogu vidjeti svi ministri, kao i druge ovlaštene osobe. Rekla je da je u slučaju izmjene nekog od dokumenata to vidljivo na e-portalu.

Braniteljica Jelke Milićević svjedokinju je pitala u vezi sa vlastitim tvrdnjama da je u informaciji dostavljenoj Vladi dodata rečenica o nabavci respiratora. Braniteljica Senka Nožica kazala je da je na jednom od dokumenata na e-portalu došlo do izmjene 30. aprila, 21 dan nakon razmatranja informacije. Kalajdžić je rekla da se to nije moglo desiti, na što joj je Nožica kazala da se o tome može sama uvjeriti.

Premijer Novalić danas je prvi put od početka suđenja iskoristio mogućnost i postavio pitanje svjedoku.

On je Kalajdžić pitao za odgovor Pravobranilaštva nakon što su tražili mišljenje o mogućnosti raskida ugovora sa Srebrenom malinom.

Kako je kazala Kalajdžić, Pravobranilaštvo je odgovorilo da ugovor može raskinuti samo organ koji ga je potpisao, a da to nije Vlada FBiH.

Sudiju Branka Perića zanimalo je kakva je bila priroda komunikacije u grupi "Gensek" i kada je ona osnovana.

Svjedokinja je kazala da je grupu formirao Ganibegović, nekad u decembru 2019. godine, te da su u njoj najviše razmjenjivane privatne poruke.

- Bila je to privatno-poslovna komunikacija. Bilo je tu razmjenjivanja privatnih fotografija, palačinaka, kiflica, izleta... - kazala je Kalajdžić. 

Tužilac Hukeljić je danas prezentirao prvi dio poruke koja je prezentirana prošli put, a u kojoj se spominje ime Sebija, što je na prošlom ročištu izazvalo raspravu u sudnici.

Poruku je u grupu poslao Novalić, a u njoj je navedeno: "Morate brzo reagovati za 150.000 testova, jer će ih neko kupiti. Ja sam rekla da ih se rezervira za nas i sa Solakom. Nemamo vremena za gubljenje".

Sutkinja Begović je pitala zbog čega je to relevantno kad testovi nisu obuhvaćeni optužnicom.

Svjedokinja je odgovorila da se konkretne poruke ne sjeća, ali da misli da se govori o stanju koje je vladalo tada, da se mislilo da ima više zaraženih nego što se govori, te da se smatralo da bi testovi pokazali pravo stanje.

Sudija Branko Perić na početku današnjeg ročišta izvinio se tužiocu Hukeljiću jer je, kako je naveo, na jednom od ranijih ročišta neprimjereno reagirao na način na koji je Hukeljić ispitivao svjedoka, kazavši da je primijetio da je tužilac zbog toga bio uznemiren.

Hukeljić je kazao da nema potrebe za izvinjenjem, te da primjedbu sudije nije lično shvatio.

Pogledajte šta je nakon današnjeg ročišta izjavila Vasvija Vidović, advokatica premijera FBiH Fadila Novalića.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.