open-navfaktor-logo
search
Ustavni sud FBiH
Zbog blokade imenovanja sudija na čekanju bilo šest predmeta zaštite vitalnog interesa, šta je s njima
Vijeće za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda Federacije Bosne i Hercegovine uspjelo je okončati sve predmete koji su bili "na čekanju" s obzirom na to da je ovo Vijeće bilo nepopunjeno, odgovorili su iz Ustavnog suda FBiH.
23.02.2023. u 07:49
get url
text
Ustavni sud FBiH

Nakon višegodišnje blokade imenovanja sudija, zbog koje je predsjednik FBiH Marinko Čavara došao i na crnu listu SAD-a, Ustavni sud FBiH je konačno popunjen početkom decembra prošle godine te je dobijen i kvorum za rad Vijeća za zaštitu vitalnih interesa.

Nedavno je ovo Vijeće riješilo predmet iz 2019. godine koji se odnosio na imenovanje Nezavisnog odbora u Skupštini Bosansko-podrinjskog kantona, kojem za nekoliko mjeseci istječe mandat, a Skupština BPK sada mora donijeti novu odluku.

Zanimalo nas je stoga koliko je predmeta za zaštitu vitalnih nacionalnih interesa bilo na čekanju, radi li Vijeće Ustavnog suda ubrzano i koliko je još "zaostalih" predmeta.

- Svi predmeti po zahtjevima za zaštitu vitalnih nacionalnih interesa, a bilo ih je u periodu nepopunjenosti Vijeća za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda Federacije BiH ukupno šest, okončani su i to: pet u januaru ove godine i šesti, u kojem je Vijeće imalo i sjednicu sa javnom raspravom radi odlučivanja u meritumu, u februaru ove godine – istakla je Aleksandra Martinović, predsjednica Ustavnog suda FBiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.