open-navfaktor-logo
search
BIHAMK
Zbog izuzetno niskih temperatura koje slijede, češće palite vozilo, podmažite brave
Na putevima u našoj zemlji saobraća se po pretežno mokrom kolovozu uz pojačanu frekvenciju vozila. U višim planinskim predjelima mogući su nailasci na ostatke ugaženog snijega ili leda.
15.01.2021. u 17:47
get url
text

Na moguću poledicu iz Bosanskohercegovačkog auto-moto kluba upozoravaju i na mostovima, vijaduktima i prilazima tunelima.

Apeluju na vozače na svim dionicama da vožnju prilagode uvjetima na putu. Podsjećaju da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno.

- S obzirom da su za vikend i početak naredne sedmice u BiH najavljene izuzetno niske temperature, vozače savjetujemo da svoje vozilo pripreme za zimske uvjete vožnje.
Češće palite vozilo kako akumulator ne bi oslabio. Provjerite ispravnost akumulatora prije početka radne sedmice. Podmažite gume i brave na vratima vašeg vozila. Očistite vozilo od snijega i leda. Dopunite gorivo minimalno do pola rezervoara. U slučaju potrebe pozovite na broj 1282, savjetuju iz BIHAMK-a.

Saobraćaj je zbog radova obustavljen u tunelu Jasen (Prozor-Jablanica). Putnička i manja teretna vozila saobraćaju obilaznicom oko tunela, dok se teretna vozila preko 7,5 tona (sa izuzetkom autobusa) usmjeravaju na alternativne pravce: Mostar-Široki Brijeg-Posušje-Tomislavgrad-Kupres-Bugojno i Mostar-Sarajevo-Busovača-Novi Travnik-Bugojno.

Izgradnja kružne raskrsnice izvodi se na magistralnom putu Klašnice-Laktaši zbog čega se saobraćaj putničkih vozila i autobusa preusmjerava obilaznicom kroz Laktaše, dok se teretni saobraćaj preusmjerava na auto put.

Usporeno, zbog radova, saobraća se i na putnim pravcima: Vitez-Travnik, Stupari-Živinice, Živinice-Banovići, Drvar-Bosansko Grahovo, Rogatica-Ustiprača, Gromiljak-Blažuj i Šuica-Tomislavgrad.

Na graničnim prijelazima zadržavanja su kratkotrajna.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.