open-navfaktor-logo
search
Drastične mjere
Zbog koronavirusa otkazi skoro svim zaposlenim u Bosanskim piramidama u Visokom
Iako su tuneli Ravne sigurno sklonište od svih virusa, pa i korone, kako tvrdi na svom Facebook profilu Semir Osmanagić, otkaz će dobiti skoro svi zaposleni jer nema turista.
05.03.2020. u 19:02
get url
text
Piramide Visoko

Znatno smanjene posjete turista arheološkim lokacijama u Visokom te zbog znatno nižih prihoda od očekivanih, izazvale su ovu odluku rukovodstva Fondacije Bosanskih piramida u Visokom.

- Umjesto zaduživanja i održavanja brojnog stručnog, vodičkog i kancelarijskog osoblja, Fondacija i njena firma su bili prisiljeni ukinuti sva radna mjesta i ostaviti samo direktore, što je zakonski uvjet postojanja pravnih subjekata. Uposlenicima je ponuđeno da volonterskim angažmanom pomognu Fondaciji u vremenu krize i da nastave s promotivnim aktivnostima, dočeku gostiju, te održavanju arheoloških lokacija i turističkih parkova – pojašnjava Osmanagić, vlasnik Fondacije Arheološki park: Bosanska piramida Sunca i preduzeća Bosanske piramide d.o.o.

Zaustavljene su sve investicije, nabavka opreme, instrumenata i alata, te predviđena naučna snimanja i skeniranja predviđena za ovu sezonu. Postojeća instalacija "Vremeplov" u parku "Ravne 2" bit će konzervirana nakon završena prve faze radova.

U narednih nekoliko mjeseci Fondacija će održavati potrebne sigurnosne mjere u svim tunelima i na Bosanskoj piramidi Sunca te besprijekorni nivo urednosti, čistoće i sadržaja u parku "Ravne 2" i na parking prostorima.

Na taj način gosti Fondacije neće osjetiti nikakve promjene u doživljaju energije piramida, poručuje Osmanagić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.