- Istovremeno, presudom mu se oduzima i nezakonito pribavljena imovinska korist u iznosu od 36.000 KM - potvrdila je Faktoru Azra Bavčić, glasnogovornica Tužilaštva Kantona Sarajevo. 

Tužilaštvo Kantona Sarajevo optužilo je Tufekčića da je od jula 2011. do aprila 2017. godine dok je bio delegat, ali i dopredsjedavajući Doma naroda Federalnog parlamenta podnio 355 naloga za službeno putovanje u koje je upisivao neistinite podatke.

- Koristio je službeni automobil svoje političke stranke, a u naloge za službeno putovanje upisivao je da dolazi ličnim automobilom, iako u vlasništvu nije imao svoj automobil, niti položen vozački ispit. Premda je optuženi imao pravo na korištenje službenog automobila Doma naroda, to je odbio jer u tom slučaju ne bio imao mogućnost naplate troškova prijevoza već je koristio automobil stranke i za putne naloge koje je podnio parlamentu isplaćeno mu je oko 40 hiljada maraka, u kojem iznosu je oštećen budžet Federacije BiH - saopćeno je ranije iz Tužilaštva KS.

VEZANI TEKST - Bivši dopredsjedavajući federalnog Doma naroda optužen za zloupotrebe u vezi s putnim nalozima

Tufekčić je u saopćenju za medije danas naveo da je sa Tužilaštvom potpisao sporazum o priznanju krivnje "iz razloga nemogućnosti vođenja dugotrajnog, višegodišnjeg sudskog postupka kao i nemogućnosti da slobodno govori u javnosti o korupciji i kriminalu u federalnim institucijama".

- Cijenu borbe za istinu i pravdu ne plaćaju samo "obični" građani već i rijetki iz vlasti koji imaju hrabrosti da ukažu na korupciju i kriminal koje vode, u koje ubrajam i sebe. Svoju borbu za istinu i pravdu ja nastavljam bez obzira na cijenu, znajući da sam na pravom putu, svjestan da se sa rogatim teško bosti. Ovo je samo prvo poluvrijeme - naveo je Tufekčić.

Potpisivanjem sporazuma, koji je Sud danas i prihvatio, Tufekčić se odrekao prava na suđenje, kao i prava žalbe na visinu krivično-pravne sankcije koju mu je Sud izrekao.