open-navfaktor-logo
search
Tužilaštvo BiH
Zbog pokolja u zvorničkom selu Jusići optuženo sedam pripadnika VRS-a
Ukupno sedam osoba optuženo je za ubistvo najmanje 48 osoba, te progon stanovništva bošnjačke nacionalnosti iz mjesta Jusići kod Zvornika
09.12.2019. u 15:11
get url
text

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv sedam osoba za zločin protiv čovječnosti na području Jusića u općini Zvornik.

Kako je saopćeno iz te pravosudne institucije, terete se za ubistvo najmanje 48 osoba, te progon stanovništva bošnjačke nacionalnosti iz mjesta Jusići kod Zvornika.

Optužnicom su obuhvaćeni Pero Radić, zvani Jarac (1959), Božo Vidović (1954), Petko Tomić, zvani Gavran i Crni Gavran (1955), Branko Studen (1963), Dušan Spasojević, zvani Šifra (1954), Vlado Ristanović, zvani Tošanov (1962) i Milan Mijić, zvani Mišo (1959).

- Optuženi se terete da su, u periodu od  aprila do decembra 1992. godine, u okviru širokog i sistematičnog napada Vojske Republike Srpske, policije i paravojnih formacija na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti, kao pripadnici TO Malešić, a kasnije Zvorničke brigade VRS-a, učestvovali u organiziranim napadima na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti u mjestu Jusići, općina Zvornik. To je rezultiralo ubistvima i prisilnim nestankom više desetaka osoba, nezakonitim zatočenjima, nasilnim progonom žena i djece, kao i paljenjem i uništavanjem kuća i imovine - saopćeno je iz Tužilaštva.

Optuženi se terete da su lično i direktno učestvovali u napadu na selo Jusići i počinjenim zločinima, te se terete za krivično djelo zločina protiv čovječnosti iz člana 172 KZBiH.

- Navode optužnice, Tužilaštvo BiH će dokazivati pozivanjem oko 130 svjedoka i stručnih vještaka, među kojima i pet svjedoka koji će iskaz dati uz mjere zaštite, te prilaganjem više stotina dokaznih materijala.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Prema kazivanjima preživjelih mještana Jusića, 27. maja 1992 u napadu na selo je zarobljeno i ubijeno 50 Jusićana. Vojska je opkolika selo i napadala iz više pravaca: Malešića, Brđana i Odžačine.

U Jusićima su ubili 12 mještana. Nakon toga ostali muškarci iz Jusića su odvedeni u školu u Malešiću. Muškarci su odvedeni na lokaciju Ubjenac gdje ih je ubijeno još 38, tako da je ukupan broj žrtava u Jusićima toga dana bio 50.

Žene i djeca su potom transportovani autobusima do Memića.

Posmrtni ostaci ubijenih Jusićana pronađeni su u vojnim vrećama u masovnoj grobnici Ramin Grob.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.