open-navfaktor-logo
search
Državna imovina
Željeznice FBiH upisane kao posjednik i vlasnik zgrade u kojoj je MVPBiH, sada traže plaćanje kirije
Javno preduzeće Željeznice Federacije BiH zatražilo je od Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine da im plaćaju zakup dijela zgrade u kojoj je sjedište ovog ministarstva, s obzirom na to da je završen postupak kojim su Željeznice FBiH upisane kao posjednik i vlasnik cijele zgrade.
11.02.2022. u 19:32
get url
text

Ovo je odgovoreno iz Željeznica FBiH nakon što je zastupnik HDZ-a BiH Mijo Matanović prije sedam dana na sjednici Zastupnčkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine pitao ministricu vanjskih poslova BiH Biseru Turković "je li istina da je država Bosna i Hercegovina izgubila vlasništvo nad zgradom u kojoj je smješteno Ministarstvo vanjskih poslova BiH".

VEZANI TEKST - Matanović tvrdi da je BiH izgubila vlasništvo nad zgradom u kojoj je smješteno MVPBiH

- Postupak upisa prava u katastru Općine Centar Sarajevo i zemljišnoj knjizi Zemljišnoknjižnog ureda Općinskog suda u Sarajevu završen, te je Javno preduzeće Željeznice FBiH upisano kao posjednik i vlasnik zgrade, koja se nalazi u ul. Musala br. 2, u Sarajevu, a koja je označena po novom premjeru i starom premjeru kao k.č. 1605 k.o. Sarajevo IV.

Javno preduzeće Željeznice FBiH u javnim registrima: katastru i zemljišnoj knjizi, upisano je kao vlasnik i posjednik označene nekretnine.

Javno preduzeće Željeznice FBiH zatražilo je od Ministastva vanjskih poslova BiH da podnese zahtjev za zakup dijela označene nekretine, koju trenutno koristi – odgovoreno nam je iz Željeznica FBiH.

U Pravobranilaštvu Bosne i Hercegovine nam je rečeno da oni nisu bili uljučeni u ovaj postupak. Navode da se radi o državnoj imovini.

- Pravobranilaštvu Bosne i Hercegovine je dostavljena informacija da je na zgradi "Zemaljske vlade", u kojoj je smješteno Ministarstvo vanjskih poslova BiH, došlo do promjene prava upisanog u zemljišnu knjigu. Po saznanjima koja imamo, do promjene je došlo na osnovu Rješenja Zemljišnoknjižnog ureda Općinskog suda u Sarajevu, koje je doneseno u postupku harmonizacije podataka između katastra i zemljišne knjige – naveo je u odgovoru za Faktor Ismet Velić, zamjenik pravobranioca Bosne i Hercegovine.

Istakao je da nisu bili uključeni u postupak, te su od Zemljišnoknjižnog ureda zatražili dokumentaciju, s obzirom na to da se radi o državnoj imovini. Dodao je da će dokumentaciju potom analizirati kako bi mogli poduzeti "zakonom propisane radnje u cilju zaštite imovine i imovinskih interesa Bosne i Hercegovine".

VEZANI TEKST - Ima li šanse: Pred zastupnicima inicijativa za donošenje zakona o državnoj imovini

Matanović je na sjednici 3. februara kazao da je "BiH po mojim saznanjima izgubila dio svoje imovine", te da se radi o zgradi u koju je smješteno Ministarstvo vanjskih poslova BiH, ključna institucija BiH.

- Postavlja se pitanje kako, zašto i s kojim pravom, i na temelju čega, na temelju kojeg pravnog okvira je došlo do uknjižavanja prava vlasništva na državnu imovinu, te zašto su institucije BiH, u prvom redu Ministarstvo vanjskih poslova BiH, propustile djelovati da to spriječe? Bez prejuduciranja ishoda postupka pozivam nadležne službe na maksimalnu uključenost u predmetni proces raspolaganja državnom imovinom, te hitno djelovanje u cilju zaštite interesa BiH – dodao je Matanović.

Iz Ministarstva vanjskih poslova BiH nam još nije odgovoreno na pitanja koja smo o ovom sporu postavili 3. februara.

Spor o posjedu nad zgradom u ulici Musala u Sarajevu duže od decenije se vodi između Željeznica FBiH i Ministarstva vanjskih poslova.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.