Pojasnio je da su u pitanju svi zdravstveni radnici koji dolaze u kontakt sa osobama koje su pozitivne na koronavirus, odnosno koji su razvili COVID-19 oboljenje i zbog toga su najviše izloženi riziku od mogućeg obolijevanja.

- Cilj nam je da tokom sljedeće sedmice i druge bolnice dobiju određenu količinu vakcina kako bi mogli da izvrše vakcinaciju prioritetnih zdravstvenih radnika - rekao je Zeljković.

Istakao je da će pratiti cjelokupan proces vakcinacije kako bi zdravstveni radnici što efikasnije i lakše mogli pristupiti vakcinaciji.

- Očekujemo dodatnu količinu vakcina koja bi trebalo da bude isporučena između 15. i 28. februara za 100.000 građana, odnosno 200.000 doza - kazao je on.

U toku ove i sljedeće sedmice bit će pripremljeni servisi za prijavljivanje građana.

- Vakcina je besplatna i dobrovoljna za sve građane RS - naglasio je Zeljković i dodao da će toku sedmice biti edukovano osoblje u bolnicama i domovima zdravlja. 

Dodao je da u narednom periodu očekuju da krenu sa masovnom vakcinacijom što će u mnogome poboljšati epidemiološku sliku.

U petak će vakcinaciju vršiti stručnjaci instituta za javno zdravstvo, a do sada je za vakcinaciju prijavljeno tridesetak zdravstvenih radnika iz Univerzitetskog kliničkog centra RS, dok će konačni broj biti poznat do petka.

Zeljković je rekao da i zdravstveni radnici imaju nedoumica i pitanja vezano za vakcine zbog nedostataka informacija, ali da će institut svima pružiti sve raspoložive informacije.

Govoreći o nabavci kineske vakcine Sinopharm Zeljović je istakao da su u toku razgovori o tehničkim detaljima i potrebnoj dokumentaciji, zbog čega je neizvjestan rok isporuke.

Komentarišući mogućnost popuštanja mjera koje su trenutno na snazi u ovom bh. entitetu Zeljković je rekao da se tome mora pristupiti s oprezom, jer građani nisu zaštićeni dok se ne vakciniše određen procenat stanovnika.

- Bilo bi neozbiljno da ublažimo mjere bez opravdanih razloga zato što je tu vakcina - rekao je Zeljković i pojasnio da je nakon prijema prve doze vakcine potrebno između mjesec i mjesec i deset dana za sticanje imuniteta.

Prošle sedmice u BiH je stiglo 2.000 doza ruskih vakcina, a riječ je o interventnom uvozu Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite entiteta RS, nakon čega je Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH odobrila upotrebu ruske vakcine protiv koronavirusa - Sputnik V.

Alen Šeranić, ministar zdravlja RS-a ranije je izjavio da se očekuje da u drugoj polovini februara stigne još 200.000 doza za 100.000 osoba u ovom entitetu i isto toliko do polovine marta, što ukupno čini prvu narudžbu vakcina koju je RS imala prema Ruskoj Federaciji.