open-navfaktor-logo
search
Pitali smo
Zetra se zatvara 1. novembra: Jesu li domovi zdravlja spremni za vakcinaciju
Odlukom Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo i Radne grupe za vakcinaciju, građani će se na Zetri moći vakcinisati do 1. novembra, kada se u Olimpijskoj dvorani "Juan Antonio Samaranch" zatvara vakcinalni punkt.
23.10.2021. u 07:51
get url
text

Od 1. novembra svi koji žele primiti vakcinu protiv COVID-19 moći će to uraditi u svim domovima zdravlja na području kantona.

VEZANI TEKST - Vakcinacija u domovima zdravlja: Ko želi Pfizer vakcinu, mora u Zetru, za AstraZenecu treba najava

Podsjetimo, svi domovi zdravlja punktove za imunizaciju otvorili su krajem augusta, ali su građani u njima mogli primiti samo AstraZeneca i Sinopharm vakcine.

Svi oni koji su se iz bilo kojih razloga željeli vakcinisati Pfizer dozom, morali su ići u Zetru. Razlog je, kako su nam tada kazali, posebni uvjeti distribucije i čuvanja te vakcine koje domovi zdravlja nisu mogli ispoštovati.

Naime, Pfizer vakcina zahtijeva uvjete čuvanja na temperaturi između minus 70 i minus 80 stepeni Celzijusa.

Na pitanje, da li su domovi zdravlja u međuvremenu osigurali sve potrebne uvjete skladištenja ove vakcine, Arman Šarkić, glasnogovornik JU Dom zdravlja KS, odgovara kako su svi neophodni tehnički uvjeti i kapaciteti ispunjeni.

VEZANI TEKST - Nepokretne osobe u KS prepuštene same sebi: Ako im se neko javi na telefon, na vakcinaciju čekaju i po 20 dana

- Sve je na visokom nivou i nema ništa što može omesti dalji tok vakcinacije građana u KS. Ništa ne prepuštamo slučaju – dodaje Šarkić.

Iako je vakcinacija u domovima zdravlja u KS počela u augustu, jedino se stanovnici općine Centar nisu mogli vakcinisati u matičnoj zdravstvenoj ustanovi. I pored negodovanja – zašto nadležni kompliciraju proces imunizacije te zašto im se ne omogući da se vakcinišu tamo gdje žele - građani su upućivani u Zetru.

Direktorica Doma zdravlja Centar prim. dr. Amela Kečo opravdavala je to riječima "da je Zetra svim građanima pristupačnija te da je besmisleno otvarati punkt u domu zdravlja".

VEZANI TEKST - U Domu zdravlja Centar nema punkta za vakcinaciju, kažu da je Zetra svima dostupnija

S obzirom na to da Zetra više neće biti aktivna, Šarkić dodaje, Dom zdravlja Centar od 1. novembra preuzet će dalji proces vakcinacije u toj općini.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.