open-navfaktor-logo
search
Uživanje na snijegu
Zimska idila na Vlašiću, planini s dušom kojoj se svi rado vraćaju
Za Vlašić, jednu od najvećih planina u Bosni i Hercegovini koja se nalazi u samom centru države i prostire se na teritoriji općina Travnik, Skender Vakuf, Kotor Varoš i Teslić, mnogi kažu da ima dušu, a oni koji je jednom posjete uvijek joj se rado vraćaju.
06.02.2021. u 09:18
get url
text

Tokom zime na ovoj planini vladaju idealni uslovi za skijanje, a u preduzeću "Vlašić ski" nadaju se da će toplo vrijeme koje je zahvatilo BiH zamijeniti novi snijeg i pad temperatura. 

{$galerijaFotografija}

Jedna od onih kojima je Vlašić u srcu je i Selma Omersoftić koja je rođena u Travniku, a već 15 godina živi u Sarajevu.

Na Vlašiću skijaju posjetioci različitih nivoa skijaškog znanja, nekima ide odlično, dok drugi tek uče, ali kada Selma skija niz strmiji dio centralne staze na ovoj planini ovaj sport izgleda jednostavno i oni koji nikada nisu stali na skije požele da počnu. Selma se kao reprezentativka BiH takmičila u veleslalom i slalomu do rata, a nastavila je kada se rat u BiH završio.

Prve skijaške korake napravila je upravo na Vlašiću, sa četiri godine, a ekipa Anadoli Agency (AA) zatekla ju je na stazi dok svog sina Vedada uči tajnama ovog sporta.

- Evo sad smo ovdje sa sinom od četiri godine također skija na velikoj žici. Skijali smo na Bjelašnici sa dvije godine, evo sad je ovdje s nama, voli skijanje, mi svi skijamo porodično, suprug, roditelji, tako da smo na dijete prenijeli ljubav, voli skijanje to mi je jako bitno - rekla je Selma Omersoftić.

Zadovoljni posjetioci

Ona je mjesece i mjesece svog djetinjstva provela na ovoj planini, sa drugom djecom iz reprezentacije boravila je po dva, tri mjeseca godišnje u domu, gdje je uživala u druženju i skijanju. Sada joj je drago što i Vedad voli i skijanje i druženje.

- To je prednost neopisiva, da ste na zraku čitav dan, da pobjegnete od smoga, magle ko god ima mogućnost ja bih poželila svima da dođe na planinu bez obzira da li skijaju ili ne skijaju, da se sankaju da udišu čist zrak, a ko skija to je stvarno velika prednost - kaže Selma.

Dodaje da koristi gotovo svaku priliku, godišnji odmor, da slobodno vrijeme provede na ovoj planini.

Njen sin Vedad kaže da već zna skijati i da mu je to omiljena zanimacija dok sa roditeljima bude na Vlašiću. Selma kaže da mu je ovo prvi dan na velikoj žici.

- Na veliku žicu, volim tamo skijati - kaže Vedad oduševljeno, a na pitanje da li brzo juri odgovara potvrdno.

Posjetiocima ove planine na raspolaganju je veliki broj instruktora skijanja, spremnih da svoje znanje prenesu na početnike, a među njima je i Adnan Žerić, profesor fizičkog, koji je već 17 godina licencirani instruktor skijanja.

- Svi govore da je Vlašić planina koja ima dušu i ove godine mislim da smo rekordan broj posjetilaca osjetili, što zbog koronavirusa, što zbog nemogućnosti izlazaka iz BiH - kaže Žerić.

Objašnjava da se o stazama na Vlašići zaposleni u "Vlašić ski" jako dobro brinu.

- Staze su rekreativnog tipa tako da svi skijaši koji žele da nauče da skijaju i koji su prvi put tako da je dobro da posjete Vlašić jer Vlašić nema crvenih staza, uglavnom su to plave staze sa primjesama crvenih i dijelovima crnih staza - kaže Žerić.

Adnan Kalušić, uposlenik preduzeća "Vlašić ski", kaže da je posjetiocima na raspolaganju pet ski-liftova Babanovac 1 i 2, Markovac i dva baby lifta FIS-ov i od hotela Sunce.

- Počeli smo 26. decembra i do sad nismo imali prekida, solidna sezona. Nije možda ko ove prije zato što nam nisu mogli gosti doći iz Hrvatske, Slovenije, naša dijaspora koja se nalazi po čitavom svijetu ali smo imali zato domaće turiste koji nisu mogli da idu nigdje vani, Francuska, Austrija i tako dalje - rekao je Kalušić.

Kako je rekao još nisu sabirali i oduzimali rezultate sezone, ali sigurno je da je  solidna i zbog toga  su zadovoljni.

- Trenutno imamo desetak kilometara staza koje su jako uređene, ova centralna staza pokrivena je vještačkim osnježivanjem koje nam je jako pomoglo da održimo ovu sezonu solidnom - dodao je Kalušić.

Planina nudi sadržaje za svakoga

Za ovo doba godine visoke temperature kakve su zabilježene u prethodnim danima ovom ski centru ne idu na ruku, ali nadaju se da će se ostvariti prognoze meteorologa i da će od ponedjeljka zahladiti i početi nove snježne padavine, kako bi i u ovom mjesecu mogli organizovati fantastično skijanje.

Iz "Vlašić ski" kažu da se putevi redovno čiste od snijega, da imaju i ambulantu u kojoj se moguće testirati na prisustvo koronavirusa, a da parkinga ima dovoljno.

Dušu Vlašiću zapravo daje lokalno stanovništvo ponosno na svoju planinu i spremno da svim posjetiocima izađe u susret i uljepša im boravak.

Od hotela sa bazenima i saunama, do privatnog smještaja, na ovoj planini kažu da svim vrstama gostiju mogu da pruže ugodan ambijent.

Kalušić poziva posjetioce da dođu i da vide kako to kod njih izgleda, dodajući da je siguran da će i ostati. Naglašava da se na Vlašiću dobro jede, a posjetioci imaju priliku da uživaju u toplim napicima i lijepom sunačanom vremenu.

- Mirnija je klima, mirnije je, nemamo puno vjetrova, jako smo pogodni za porodice. Vlašić je najljepša planina, ja mislim - iskren je Kalušić.

Abudlah Mehić, mladić koji živi u blizini skijališta, kaže da je ove godine imao priliku da skija tokom cijelog školskog raspusta, svaki dan za redom.

- Ove godine je mnogo bolje, više je dosta raje bilo, dosta naroda je više bilo, vjerovatno zbog ove situacije da su pobjegli svi na planinu, izašli, duplo je bolje bilo ove godine - rekao je Mehić.

U redu za "sidro" ekipa AA zatekla je i Miodraga Suvajčevića iz Banje Luke koji svake sedmice na Vlašiću provede bar dan ili dva.

- Ovdje je sve prelijepo, priroda, hoteli, sve, usluga, sve je predivno - rekao je Miodrag.

Tokom svojih posjeta ovoj planini primjetio je da mnogo Banjalučana dolazi redovno, a i stanovništva iz drugih obližnjih općina koji uživaju na stazama i snijegu na Vlašiću. 

Zimska idila na Vlašiću, planini s dušom kojoj se svi rado vraćaju, 05.02.2021.
1 od 7
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.