open-navfaktor-logo
search
Sramotno
Zlonamjerno tumačenje stava IZBiH: Zašto hrvatski mediji huškaju uoči LGBTIQ protesta u Sarajevu
Da li zbog prostog senzacionalizma, zle namjere, profesionalne neodgovornosti ili iz bilo kojeg drugog razloga, jedan od najposjećenijih portala u ovom dijelu Evrope ipak je našao načina da stav IZBiH predstavi u potpuno drugačijem svjetlu. Prenoseći tekst sa Hrvatske novinske agencije (HINA), Index.hr je odlučio da je sasvim prikladno nasloviti ga: "Islamska zajednica huška na gay pride u Sarajevu: 'To je teški grijeh'"
07.09.2019. u 17:23
get url
text

- To je prvorazredni politički događaj - ovim riječima je Željko Komšić, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, prije nekoliko dana opisao sutrašnji protest u organizaciji LBTIQ udruženja u Sarajevu. 

- U slučaju da to propadne, ne bude održano, u slučaju bilo kakvog nasilja, vjerujte da će nas to koštati više nego što nas je koštala izjava Kolinde Grabar-Kitarović da "ovdje ima 10.000 terorista koji se vraćaju iz Sirije" - objasnio je i poručio "ljudima koji su protiv da prvo dobro razmisle o čemu se ovdje radi". 

- Riječ je o tome da smo mi u Sarajevu u situaciji da stalno moramo dokazivati i pokazivati neku svoju tolerantnost i transparentnost, te da nismo onakvi kakvim nas predstavljaju u okruženju i nekim medijima - da mi nismo nikakvi teroristi i čuda. To smo morali i u ratu i poslije rata da radimo, da se dokazujemo ko smo i šta smo, po svom biću - rekao je Komšić. 

Ne morate biti čak ni toliko informirani i biti na čelu države pa da i sami donesete upravo ovakav zaključak kakav je s javnošću podijelio predsjedavajući Predsjedništva BiH. A da je tako, potvrđuju i pisanja brojnih medija. 

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini (IZBiH) sasvim je otvoreno i jasno iznijela svoj stav o ovom pitanju i, kako se činilo, tu nije bilo prostora za bilo kakve pogrešne interpretacije. Međutim, oni kojima je cilj bh. društvo i državu Bosnu i Hercegovinu gurnuti u još dublju krizu, izazvati dublji jaz u društvu, kreirati još jednu kampanju u kojoj će BiH predstaviti kao leglo terorista i radikala, pa samim tim i legitimnom metom s kojom se jednom za svagda treba obračunati, a što se prvenstveno odnosi na bošnjačku populaciju, našli su načina kako da u potpunosti u drugačijem svjetlu, zlonamjerno, predstave stav IZBiH  u odnosu na ono što on stvarno kazuje. 

Vijeća muftija Rijaseta IZBiH navodi da "islam afirmira brak i porodicu, podstiče na formiranje braka i očuvanje vrijednosti braka, potomstva i porodice kao osnovne ćelije ljudskog društva".

- Prema učenju islama brak je ugovor o zajedničkom životu između muškarca i žene zaključen uz obostrani pristanak s ciljem osnivanja porodice, moralnog uzdizanja i zadovoljenja materijalnih, tjelesnih i duhovnih potreba među supružnicima i njihovim potomstvom - precizira se, između ostalog, a potom se navode i ključne riječi zbog kojih se stav IZBiH nikako nije mogao i smio pogrešno interpretirati: "Također, skrećemo pažnju vjernicima da nijednom pojedincu, ma ko bio, nije dozvoljeno nasilje prema bilo kojem čovjeku zbog njegovog ličnog uvjerenja i orijentacije". 

Da li zbog prostog senzacionalizma, zle namjere, profesionalne neodgovornosti ili iz bilo kojeg drugog razloga, jedan od najposjećenijih portala u ovom dijelu Evrope ipak je našao načina da stav IZBiH predstavi u drugačijem svjetlu. Prenoseći tekst sa Hrvatske novinske agencije (HINA), Index.hr je odlučio da je sasvim prikladno nasloviti ga: "Islamska zajednica huška na gay pride u Sarajevu: 'To je teški grijeh'".  Naslov tog teksta na HINA-i glasi: "Islamska zajednica pozvala na bojkot homoseksualne parade u Sarajevu, Katolička crkva na suzdržavanje od nasilja". Istina je, pak, da su i jedna i druga vjerska zajednica izričito protiv nasilja! Međutim, očigledna je namjera da se Islamsku zajednicu, kao temeljnu muslimansku instituciju u BiH, predstavi odgovornom za navodnu radikalizaciju ovdašnjih muslimana, dok se u istom slučaju Katolička crkva predstavlja kao miroljubiva, tolerantna organizacija. 

U istom tekstu se daje kvalifikacija da su "najdalje s ocjenama otišli iz udruženja Mladi muslimani iz Sarajeva koji su nedjeljnu homoseksualnu paradu nazvali paradom srama...", ali su zato ponovo posegli za dvostrukim aršinima pa tako velečasni Josip Vajdner u tekstu koji je objavila i Katolička tiskovna agencija (KTA) nije "najdalje otišao s ocjenama", on je samo "zaključio kako je održavanje Parade ponosa u Sarajevu 'sramota za ovaj grad'". O saopćenju Mladih muslimana imalo bi se štošta reći, ali taj tekst se svako ne može i ne smije analizirati na ovakav krajnje pristrasan način. 

 

Da je nešto trulo u hrvatskim medijima primijetili su i brojni čitatelji portala Index.hr koji su u komentarima na tekst dali do znanja da su ispravno razumjeli poruku Islamske zajednice u BiH. Osim Indexa, tekst sa HINA-e bez izmjena su preuzeli i neki drugi mediji u Hrvatskoj, kao i oni u BiH koji podupiru politiku Dragana Čovića i HDZ-a. Naime, tek njima je takvo što dobrodošlo. 

U Sarajevu se sutra održavaju dva skupa, LGBTIQ povorka i kontraprotest u naselju Ciglane, udaljan tek nekoliko stotina metara od rute kojom će se kretati povorka. On počinje nešto ranije. O činjenici da se ova dva skupa održavaju gotovo u isto vrijeme i da su ih "oni što nemaju politički utjecaj na rad policije" dozvolili gotovo u istom terminu, u javnosti nije bilo dovoljno govora, iako je posve jasno da to nije baš najpametnija odluka kantonalnih vlasti. Zašto se to dozvolilo, nema pouzdanog odgovora, ali postoje nagađanja. Odgovornost za bilo kakav eventualni sigurnosni propust, iako nema naznaka da bi se mogli dogoditi incidenti, svakako će biti na njima, ali bi skupo mogao koštati i državu Bosnu i Hercegovinu. 

Stoga, imajući u vidu atmosferu netrpeljivosti kakva se pokušava kreirati uprkos činjenici da niti jedna ozbiljna politička opcija u BiH nije uložila napore da spriječi LGBTIQ skup, da niti jedna značajna organizacija civilnog društva se nije založila da se organizatorima uskrati pravo dato Zakonom o javnom okupljanju,  građani Sarajeva, uključujući i učesnike oba protesta, prvenstveno se trebaju držati upravo onog što su preporučile vjerske zajednice -  da se klone nasilja. Da ne podliježu pod utjecaj propagande zlonamjernih medija i političkih centara kojima bi odgovarala slika nasilja poslana iz Sarajeva. Jer sutrašnja LGBTIQ povorka prvenstveno je, kako je Komšić rekao, prvorazredni politički događaj.

VEZANI TEKSTOVI:

 Pročitano na hutbama u svim džamijama: Vijeće muftija o javnom okupljanju LGBT osoba

"Katolička Crkva ne može poduprijeti homoseksualnu paradu niti joj naći opravdanje"

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.