open-navfaktor-logo
search
Kriza u Ukrajini
Zmajevi gube 0:20 ako ne otputuju u Litavniju, stav KSBiH jasan
Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine morat će putovati u Vilnius, gdje će u nedjelju igrati utakmicu 4. kola kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo. U suprotnom Zmajevi će izgubiti službenim rezultatom 20:0.  
25.02.2022. u 20:25
get url
text

Međunarodna košarkaška federacija (FIBA) u petak ujutro zaprimila je zahtjev Košarkaškog saveza BiH za odgodu utakmice u nedjelju (27. februara), a dostavila je odgovor da zahtjevu za odgodom utakmice nije udovoljeno i da se utakmica mora održati, saznaje portal BHbasket.

Ukoliko reprezentacija Bosne i Hercegovine ne dođe na utakmicu, računa se tehnički poraz od 0:20, piše BHbasket. Uz to, ostat ćemo i bez jednog boda, što će nam otežati posao u kvalifikacijama za SP.

Reprezentacija Litvanije će u nedjelju, uprkos mogućem nedolasku reprezentacije BiH, ipak morati fizički izaći na parket tokom zakazane utakmice (19.30 sati).

Zmajevi su u Vilnius trebali putovati jutros zjedno sa reprezentacijom Litvanije, ali nisu otišli jer je u ovoj zemlji proglašeno vanredno stanje zbog krize u Ukrajini.  

Iz KSBiH su na zvaničnoj stranici objavili da naš tim neće putovati u Vilnius na meč kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo, bez obzira na posljedice i sankcije.

- Cijeli dan smo procjenjivali situaciju i donijeli zaključak kako ovo nije trenutak kada naša reprezentacija treba putovati u rizično područje. To je stav Košarkaškog saveza BiH, stručnog štaba i igrača.

Diplomatskim kanalima dobili smo informaciju o proglašenju vanrednog stanja u Litvaniji, dakle države koja graniči s Rusijom i Bjelorusijom, a koje su uključene u sukob u Ukrajini. Stoga nas niko ne može ubijediti da nismo donijeli ispravnu odluku. Zasad ne znamo kakve posljedice ćemo snositi od strane FIBA, ali u ovom trenutku nam je puno važnija sigurnost naših reprezentativaca i stručnog štaba - kazao je generalni sekretar KSBiH Amer Čolan za zvanični stranicu Saveza.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.