open-navfaktor-logo
search
Održan žrijeb
Zmajevi saznali imena rivala u kvalifikacijama za SP
Muška košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine saznala je imena rivala s kojima će odmjeriti snage u prvom krugu kvalifikacija za Mundobasket koji se 2023. godine održava na Filipinima, Japanu i Indoneziji.
31.08.2021. u 13:27
get url
text

Izabranici Vedrana Bosnića smješteni su u grupu F s Litvanijom, Češkom i Bugarskom.

Žrijebom je određeno osam grupa sa po četiri reprezentacije iz kojih će prve tri nastaviti takmičenje u drugom krugu, prenoseći sve rezultate iz prvog dijela.

U drugom dijelu kvalifikacija spajanjem po tri tima bit će stvorene nove četiri sa po šest selekcija, iz kojih će po tri najbolje izboriti plasman na Svjetsko prvenstvo.

Isti način kvalifikacija bio je primijenjen i za Svjetsko prvenstvo 2019. u Kini, prvom na kojem su nastupile 32 reprezentacije, a na koje se bh. košarkaši nisu uspjeli kvalifikovati.

Prvi kvalifikacioni "prozor" u kojem će svaka reprezentacija odigrati dvije utakmice je od 22. do 30. novembra ove godine. Od 21. februara do 1. marta 2022. bit će odigrane još dvije utakmice, a prvi krug kvalifikacija završava se u terminu od 27. juna do 5. jula sljedeće godine.

Drugi dio kvalifikacija startat će s dvije utakmice u periodu od 22. do 30. augusta 2022, nastaviti se s drugim ciklusom od 7. do 15. novembra, a završiti 2023. s posljednje dvije utakmice u terminu od 20. do 28. februara.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.