open-navfaktor-logo
search
Prethodni dueli
Zmajevi su tri puta igrali s Norvežanima, sjećate li se rezultata?
Norvežani važe za izrazitog favorita u meču koji se večeras od 20.30 sati igra u Tronheimu, a koji će ugostiti dvorana Spektrum kapaciteta 8.000 gledalaca
10.01.2020. u 10:05
get url
text

Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine danas će debitovati na Evropskom prvenstvu. Protivnik našoj selekciji bit će Norveška, jedan od tri organizatora ovogodišnjeg Eura.

Norvežani važe za izrazitog favorita u meču koji se večeras od 20.30 sati igra u Tronheimu, a koji će ugostiti dvorana Spektrum kapaciteta 8.000 gledalaca.

Večerašnji susret bit će ukupno četvrti između Bosne i Hercegovine i Norveške, ali prvi na jednom velikom takmičenju. Prethodna dva, od ukupno tri međusobna duela, rukometaši BiH i Norveške odigrali su u baražu za Evropsko prvenstvo 2006. godine, dok su posljednji put snage odmjerili 2007. godine na međunarodnom turniru u Tunisu.

U prvom susretu koji su odigrali 11. juna 2005. godine u Drammenu pred 3.850 gledalaca Norveška je slavila uvjerljivu pobjedu (36:23), a prvo poluvrijeme ovog susreta ostalo je upamćeno kao jedno od najlošijih u historiji našeg nacionalnog tima. Poslije 30 minuta igre u prvom od dva meča baraža za EP 2006. godine Norvežani su vodili sa 21:5!

VEZANI TEKST - BiH debituje na Euru: Mogu li Šumanovi izabranici iznenaditi velike favorite?

Revanš koji je odigran osam dana kasnije završen je bez pobjednika, a rezultat je na kraju glasio 27:27. Norvežani su tada poraz u Zetri izbjegli zahvaljujući sedmercu u samom finišu takmice.

Kad bi se večeras ponovio isti scenarij, bio bi to definitivno rezultat zbog kojeg se niko u našem timu ne bi žalio jer Norvežani važe za jednog od favorita za najviši plasman na ovogodišnjem kontinentalnom šampionatu.

U posljednjem okršaju dvije selekcije, na turniru u Tunisu, Norvežani su trijumfovali sa 30:28.

Da nije bilo poznatog "slučaja Nuić", najbolji bh. rukometaši vjerovatno bi imali dva duela više s Norvežanima, ali je odlukom EHF-a u baražu za Svjetsko prenstvo protiv Norveške igrala Švicarska, a ne Bosna i Hercegovina.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.