open-navfaktor-logo
search
Meč u Mejdanu
Zmajevi večeras protiv Litvanije nastavljaju borbu za Svjetsko prvenstvo
Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras u Mejdanu igra meč trećeg kola grupe F kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo protiv selekcije Litvanije.
24.02.2022. u 08:01
get url
text

Zmajevi nakon dva kola imaju stopostotan učinak. U prvom meču u Sarajevu izabranici selektora Vedrana Bosnića savladali su Češku sa 97:90, a u drugom su slavili na gostovanju kod Bugarske - 85:75.

Litvanci također imaju maksimalan učinak. U prvom kolu ubjedljivo su dobili Bugarsku 89:69, da bi u drugom kolu slavili kao gosti protiv Čeha sa 74:66.

Selektor Vedran Bosnić najavio je susret.

- Mi idemo na pobjedu i za mene smo favoriti, iako nas možda svi tako ne vide. Čeka nas košarkaški rat, fizička borba na terenu od prvog do posljednjeg minuta - rekao je, između ostalog, selektor reprezentacije BiH.

VEZANI TEKST - Marković i Teletović rušili su Litvaniju, mogu li i Zmajevi u grotlu Mejdana?

Kapiten naše reprezentacije Miralem Halilović proveo je tri mjeseca u Litvaniji i kaže da je u toj zemlji, uz religiju, jedino važna košarka.

- Uvijek su posebne emocije kada se igra u Mejdanu. Ja sam sa Slatine, 200 metara odavde i uvijek je emotivno igrati u Tuzli. Atmosfera je odlična, imamo još dva dana rada i bit ćemo spremni - dodao je Halilović.

Džanan Musa ističe da je publika u Tuzli paklena te da će igrači dati sve od sebe.

- Mi smo reprezentacija koja zaslužuje da bude među najboljima na svijetu i zašto ne otići na prvenstvo. Najvažnije je da idemo utakmicu po utakmicu, da napredujemo iz dana u dan i sve će doći samo od sebe - rekao je Musa.

Što se tiče večerašnjeg rivala naše reprezentacije, nema sumnje da se radi o izuzetno snažnom timu. Podatak da su ekipa sa najboljom klupom u kvalifikacijama (igrači koji nisu prva petorka prosječno postižu 54,5 poena po meču) dovoljno govori o širini rostera s kojim raspolaže selektor Kazys Maksvytis. U još nekoliko kategorija trenutno imaju bolje brojke od naše selekcije, poput skoka ili procenta šuta za tri poena.

Sve ulaznice za ovaj meč rasprodate su u roku od svega tri sata.

Utakmica je na rasporedu od 20 sati, uz direktan TV prijenos na kanalu Sport Klub. U nedjelju će isti rivali odmjeriti snage i Vilniusu.

Drugi duel u našoj grupi od 18 sati igraju Bugarska i Češka.

Po tri najbolje selekcije iz svake grupe izborit će drugu rundu kvalifikacija, u kojoj će sudjelovati 24 tima. Svi bodovi iz prvog kruga prenose se u drugi. FIBA je ovim formatom osigurala da svaki meč u prvoj fazi kvalifikacija bude jednako važan.

 

Standings provided by SofaScore LiveScore

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.