open-navfaktor-logo
search
REIC
Znanjem protiv energetske krize
Efekti energetske krize, koja je u Evropi u punom jeku, dodatno su postali izraženi početkom sezone grijanja.
20.11.2022. u 10:24
get url
text

Situacija, kako u Bosni i Hercegovini, tako i u Kantonu Sarajevo nije najbolja kada je riječ o mogućim mjerama koje za cilj imaju smanjenje energetske krize. Osnovni efekti koje bi kriza mogla izazvati su:

· povećanje cijene energenata,

· poteškoće u snabdijevanju nekim energentima i

· mogući prekid u snabdijevanju zemnim gasom.

S obzirom na tokove energetske krize, neizvjesno je kako će se kriza odraziti na Bosnu i Hercegovinu u narednim godinama, ali je vrlo bitno da građani spremni dočekaju događaje vezane za nabrojane moguće scenarije. Osnovni načini na koje građani mogu doprinijeti očuvanju energije uz željenu ambijentalnu temperaturnu ugodnost su: efikasno koristiti električnu energiju i zemni gas, efikasno i malozagađujuće spaljivati ugalj i drvo.

Posebno je važno smanjiti gubitke energije u prostoru, osigurati priliv energije iz prirode, a moguće je i smanjiti ambijentalni standard (sniziti željenu temperaturu u prostoru). Osnovni postulat je da je uvijek moguće organizacionim i tehničkim mjerama smanjivati troškove korištenja energije, a pri istom komforu grijanja.

U slučaju da veliki broj građana odluči da se grije koristeći električnu energiju, gotovo je sigurno da će se pojaviti problemi u elektroenergetskoj mreži s obzirom na to da nije projektovana za takav prelazak. Bosna i Hercegovina ima kapacitet da proizvede dovoljne količine električne energije za sve svoje potrebe i za izvoz, ali distribuciona mreža nema dovoljno kapaciteta ukoliko bi veliki broj domaćinstava odlućio da se grije elekričnom energijom.

Iz svih nabrojanih aspekata, bitno je naučiti koristiti sve izvore energije na efikasan način. U priručniku koji je razvijen u okviru projekta, te objavljen na zvaničnoj web stranici REIC-a, date su detaljne smjernice za građane u vezi efikasnog korištenja energije.

Uzimajući u obzir cjelokupnu situaciju i potrebu za jasnim pregledom troškova za zimsku sezonu 2022/23, u okviru projekta "Smjernice za reagovanje u vezi funkcionisanja energetskog sistema Kantona Sarajevo u uslovima energetske krize - zima 2022/23" razvijen je jednostavan kalkulator gdje je moguće provjeriti troškove korištenja energije za slučaj korištenja različitih kombinacija uređaj – energent.

Na osnovu odabira vrste  energenta i uređaja za loženje te upisa godišnjeg utroška novčanih sredstava za energent, program računa količinu toplotne energije koju korisnik dobije loženjem odabranog energenta, te emisije ugljendioksida, sumpornih oksida i čvrstih čestica. Nakon toga moguće je uporediti trenutni i alternativni način grijanja  sa stanovišta godišnjeg troška, emisija ugljendioksida te emisija zagađujućih materija u zrak.

Informativni kalkulator i priručnik su dostupni na REIC-ovoj web stranici.

Projekat je realizovao Regionalni centar za obrazovanje i informisanje iz održivog razvoja za Jugoistočnu Evropu – REIC uz podršku Fondacije Heinrich Böll u Sarajevu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.