open-navfaktor-logo
search
Berber u žiriju
Znate li koga je Vučko pobijedio u izboru za maskotu Igara u Sarajevu?
Tačno 36 godina navršava se danas otkako je na Olimpijskom stadionu Koševo upaljen olimpijskim plamen koji je označio početak 14. zimskih olimpijskih igra.
08.02.2020. u 11:34
get url
text

Sarajevo je u periodu od 8. do 19 februara bilo centar svijeta, a godinama nakon olimpijade oni koji je se sjećaju i pamte o njoj govore s mnogo emocija.

Simbol 14. zimskih olimpijskih igara, prema riječima tadašnjeg predsjednika Međunarodnog olimpijskog komiteta Juana Anatonija Samarancha, najbolje organizovanih do tada, bio je i ostao njena maskota - Vučko.

Mali vuk kojeg je dizajnirao slovenski dizajner i ilustrator Jože Trobec iz Kranja, u konkurenciji 836 umjetnika sa svojim prijedlozima, plasirao se među šest najboljih, a potom i pobijedio.

Zanimljivo da je Trobec svoj rad poslao u posljednji čas na konkurs koji je zatvoren 1981. godine.

Komisijom za izbor maskote predsjedavao je poznati bh. akademski slikar Mersad Berber, a čitaoci tadašnjih jugoslavenskih i građanstvo ispred mali ekrena dalo je svoj sud, pa je Vučko izabran za zvaničnu maskotu 14. zimskih olimpijskih igara.

Osim malog vuka (Vučka), u konkurenciji su bili lasica, janje, planinska koza, jež i grudva snijega.

Vučko je oko vrata imao crveni šal, a na ramenu je nosio par skija, što je bila najčešća ilustracija, iako je bilo i onih prilagođenih drugim sportovima sa olimpijade. U prezentacijama u medijima, reklamama i spotovima, Vučko se često oglašavao povikom: "Sarajevoooooooo". Glas Vučku u televizijskim spotovima dao je Zdravko Čolić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.