open-navfaktor-logo
search
Stranački uspon
Zornićevo imenovanje u Toplane: Odgovorni se kriju, SDP se "pere" ostavkama minorne komisije
Upravo je Mašić, prema informacijama Faktora, najzaslužniji za Zornićevo imenovanje na direktorsku poziciju
26.09.2019. u 20:29
get url
text
Enver Zornić, Damir Mašić i Samir Suljević

Niko u SDP-u, sudeći prema izjavama zvaničnika te stranke, nije znao za činjenicu da je njihov novi direktor KJKP Toplane Sarajevo Enver Zornić osuđivan za ratne zločine. Za čelnike SDP-a nije bila dovoljno uvjerljiva ni fotografija presude sa pečatom Okružnog vojnog suda u Sarajevu, kojom je Zornić 3. augusta 1993. godine osuđen na deset godina i dva mjeseca zatvora, pa su u javnim istupima dovodili u pitanje vjerodostojnost te informacije.

Izloženi kritikama javnosti, reagirala je Kadrovska komisija SDP-a Sarajevo. Na sinoćnjoj sjednici su, navodi se u saopćenju, naložili predstavnicima SDP-a u vlasti Kantona Sarajevo da odmah smijene Zornića sa direktorske pozicije, te da on bude ispisan iz evidencije članstva, dok su predsjednik i neimenovani članovi Kadrovske komisije podnijeli kolektivnu neopozivu ostavku.

Tim bi činom, vjeruju u SDP-u, sa stranke i odgovornih pojedinaca unutar nje sprali odgovornost za imenovanje osobe osuđene za ratne zločine na direktorsku poziciju u jednom od najvećih kantonalnih preduzeća u Sarajevu. Oni koji su zaista odgovorni za ono što dio javnosti ocjenjuje kao fatalan propust, a drugi kao logičnu posljedicu politike stranačkog rukovodstva, očigledno nemaju namjeru snositi tu odgovornost.

- Ja sam mu vrlo jednostavno rekao, da ima dvije opcije: da, ukoliko ovo nije tačno, odmah sazove press konferenciju i iznese kontra neke stvari ili druga, da podnese odmah ostavku ili će biti opozvan kroz proceduru smjene – kazao je u srijedu medijima Damir Mašić, predsjednik Kantonalnog odbora SDP-a Sarajevo.

Upravo je Mašić, prema informacijama Faktora, najzaslužniji za Zornićevo imenovanje na direktorsku poziciju.

Zornić je prethodno bio član Stranke za BiH (SzBiH) te kandidat te stranke za Skupštinu Kantona Sarajevo, ali je nakon izbora 2014., kraha SzBiH i promjena u vrhu SDP-a, skupa sa još nekoliko članova SzBiH, iskoristio situaciju u SDP-u i prešao u tu stranku. Protiv njihovog ulaska u SDP bio je, između ostalih, tadašnji predsjednik Općinskog odbora SDP-a Novo Sarajevo Miroslav Živanović.

S obzirom na promjene Statuta SDP-a, koje su podrazumijevale izbor čelnika lokalnih organizacija po principu "jedan član – jedan glas", kandidatima za te pozicije je trebala podrška svakog člana. Jedan od tih kandidata bio je i tadašnji politički direktor SDP-a Damir Mašić, koji je učestvovao u utrci za predsjednika Kantonalnog odbora SDP-a Sarajevo i čiji su se interesi iznenada poklopili sa interesima Envera Zornića, Envera Tunovića i ostalih bivših članova SzBiH.

Početkom 2017. godine je iznenada smijenjeno rukovodstvo, predvođeno Živanovićem, i uvedeno povjereništvo u toj općinskoj organizaciji, a rukovodeće poluge su preuzeli kadrovi bliski Zorniću, poput novog predsjednika Samira Suljevića. Uslijedio je, tvrde članovi SDP-a iz Novog Sarajeva, ulazak osoba koje nemaju dodirnih tačaka sa idejom socijaldemokratije, a koji su samo nekoliko mjeseci kasnije, tačnije 14. maja 2017. godine, pomogli u izboru Mašića za predsjednika Kantonalnog odbora SDP-a Sarajevo.

Damir Mašić, Enver Zornić i Samir Suljević

- Zornić je radio za Mašića, uvodeći nove ljude u stranku da bi ovaj dobio glasove. Zbog toga je nagrađen direktorskom pozicijom – tvrdi naš izvor iz SDP-a.

Na čelu Kadrovske komisije SDP-a nalazi se Adnan Korić, blizak prijatelj Damira Mašića, koji, tvrde naši sagovornici, kadrovsku politiku vodi u skladu sa Mašićevim nalozima, a na tu poziciju je, pored prijateljskog odnosa sa prvim čovjekom sarajevskog SDP-a, dospio zahvaljujući finansijskoj podršci koju pruža stranci.

Međutim, kozmetičkim promjenama u vidu ostavki članova Kadrovske komisije te eventualnom Zornićevom smjenom, kojoj se ovaj protivi, Mašić se nastoji sačuvati na trenutnoj poziciji, s obzirom da mu ona garantira političku budućnost, odnosno stabilan izvor finansiranja kojeg, očigledno, nije sposoban ostvariti van okvira politike.

Zornić, kojem se u presudi kao zanimanje navodi "tekstilni tehničar", je u junu ove godine imenovan za v.d. direktora Toplana, a zatim ga je Nadzorni odbor nakon provedene "konkursne procedure" imenovao za direktora na mandatni period od četiri godine.

S obzirom da je stručnost, a ne politička pripadnost, kao ključna referenca pri izboru direktora javnih preduzeća bila krilatica aktuelne vlasti u KS, ostaje misterija koje su to reference dovele Zornića na direktorsku poziciju. Da je baš Zornić najbolji kandidat, ocijenili su članovi Nadzornog odbora, kojim predsjedava Zornićev kolega iz Općinskog odbora SDP-a Novo Sarajevo Žan Matić, a za čiji izbor je ruku digao i član rukovodstva Naroda i pravde Ibrahim Kerla.

S obzirom na reakcije javnosti, Vlada KS je pokrenula inicijativu za Zornićevu smjenu sa čela KJKP Toplane, koju bi dalje trebali povesti organi tog preduzeća koje čine kadrovi vladajuće većine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.