VEZANI TEKST - Skandal ministrice Vlaisavljević: Ratni zločinci moraju biti rehabilitirani nakon odsluženja kazne, Bradara je dobro rekla

- Nastavljamo našu borbu za istinu i pravdu i s tim u vezi uputili pismo u kojem smo od visokopozicioniranih dužnosnica, Sanje Vlaisavljević i Lidije Bradare zatražili jednostavne odgovore: "Da li podržavaju rezoluciju EU parlamenta koji traži procesuiranje Darija Kordića, očitovanje vlasti u BiH u povodu zločinačke izjave Darija Kordića i da li podržavaju naslijeđe MKSJ iz Den Haga i priznaju pravosnažne presude MKSJ u kojima je između ostalog utvrđen UZP i počinjeni teški zločini protiv međunarodnog humanitarnog prava od strane hrvatskih dužnosnika, uključujući i Darija Kordića.

Zatražili smo od Lidije Bradare i Sanje Vlaisavljević da nam svoje odgovore pošalju čim prije i najkasnije do kraja ovog mjeseca, a ukoliko ne odgovore  ponovo ćemo obavijestiti sve EU i svjetske forume ko vodi vlast u Federaciji BiH. Također, od Lidije Bradare i Sanje Vlaisavljević smo zatražili da zaustave pojedince i medijske pritiske na našu organizaciju.

Pozivamo ponovo odgovorne iz policijskih struktura  da javno objave razloge policijske zaštite osobama koje učestvuju u negiranju međunarodnog prava i javno pružaju podršku ratnim zločincima.

Pozivamo i političke stranke da postupe po rezoluciji EU u kojima se traži jasan stav državnih institucija. Nažalost, poslije EU rezolucije Sanja Vlaisavljević je dobila policijsku zaštitu i počeli su pritisci na našu organizaciju.

Ponovo pozivamo visokog predstavnika u BiH da smijeni navedene dužnosnice, a ne da ih državne institucije uz podršku međunarodne zajednice štite i podržavaju - stoji u saopćenju Udruženja žrtava i svjedoka genocida koje potpisuje predsjednik Murat Tahirović.