open-navfaktor-logo
search
Povratnici u Srebrenicu
Zulanović: Obrađujmo svoju zemlju, zasadimo što više povrća, žitarica, ne čekajmo od drugih
Povratnici Bošnjaci koji žive u najudaljenijim srebreničkim selima Luka i Krušev Do krenuli su sa proljetnom sjetvom. Hamo Zulanović, stanovnik sela Luka, poručuje Bosancima i Hercegovcima da obrađuju svoju zemlju i zasiju što više povrća, a po mogućnosti i žitarica da se ne oslanjaju na druge, uvoz...
30.04.2022. u 11:21
get url
text
Luka Srebrenica

"Sadimo sve osim narandže, lubenice, mandarine..."

- Proljetni radovi na njivama teku svojim tokom, doduše snijeg se malo duže zadržao kod nas u planini, ali radi se na poljima. Ako nas pitate imamo li pomoć Općine Srebrenica, barem kada je riječ o sjemenskom materijalu, mogu vam reći da je do sada nije bilo. Koliko mi je poznato, jedna od stranaka je izdvojila nešto novca da se kupi sjemenski materijal i podijeli povratnicima - priča nam Zulanović.

Upitali smo šta uspijeva u Luci i Kruševom Dolu.

- Sadimo sve živo, jedino što ne može ovdje su narandža, limun, mandarina i lubenica - priča nam kroz smijeh Zulanović i dodaje:

- Sadimo krompir, luk, žitarice poput kukuruza, pšenice, ma sve... Poskupljenja hrane i goriva zbog rata u Ukrajini itekako osjetimo. Prije, da bi vas neko hitno prevezao iz Luke do Srebrenice, na potezu od 50 kilometara, trebali ste čovjeku platiti 50 KM, a sada neće da čuje ispod 100 KM. Što se tiče hrane, litar ulja je prije desetak dana bio 6,70 KM, a sada je još skuplje. Brašno je poskupjelo. Poskupio je sjemenski materijal, stočna hrana, sve. Bojim se da je ovo samo početak i da dolaze još gora vremena.

Hamo Zulanović 

Kaže da će ove godine zasaditi više povrća i žitarica.

- Ovdje se ljudi boje gladi. Pogotovo naša mjesna zajednica je ogladnjela tokom prošlog rata i ne želimo da se to ikada više ponovi. Sretni smo što je ove godine Vlada Federacije planirala više novca za povratnike u Srebrenicu. I mi ćemo dobiti dio kolača, tačnije 1.000 metara novog asfalta, a nadamo se još nekim projektima - govori Zulanović.

Upitali smo kako provode ramazanske dane.

"Ono što imaju svoje zemlje, to na obrade"

- Hvala Allahu, dž. š., dobro. Družimo se poslije teravije, sjedimo, organizujemo iftare, što se tiče ramazana i posta - elhamdulillah! Luka i Krušev Do u ovom trenutku imaju oko 106 stanovnika. Imamo džamiju i u Luci i Kruševom dolu i imama. Lijepo nam je, evo bliži nam se i Bajram - kazuje nam Zulanović.

Na kraju je imao poruku za Bosance i Hercegovce.

- Onome ko je preživio posljednji rat mislim da ne treba ništa poručivati, njima je sve rečeno, a ovima koji su poslije rata rođeni kao i moje dijete, poručio bih da se ne pouzdaju u samoposluge, granape, pijace, nego ono što imaju svoje zemlje da to obrade, zasade što više mogu povrća, žitarica. Bojim se da situacija u svijetu ne donosi ništa dobro i da dani koji su pred nama ne nose ohrabrenje. Daj Bože da nisam u pravu - kazao nam je na kraju našeg razgovora Zulanović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.