Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, na poziv predsjednika Republike Turske Recepa Tayyipa Erdogana, prisustvovao je danas svečanoj ceremoniji otvaranja aerodroma u Istanbulu.

- Bila mi je čast i zadovoljstvo prisustvovati otvaranju prve faze novog aerodroma u Istanbulu. To je jedan grandiozan projekat, što odgovara Turskoj koja predstavlja čvorišnu tačku povezivanja ljudi, ideja, trgovine i opće razmjene - rekao je Zvizdić.

Istakao je da je ovaj projekat dobar primjer kako država uključi privatni kapital i napravi "spoj javnog i privatnog".

- Aerodrom će godišnje imati više od 170 miliona putnika i to je dobar primjer kako država koja ima jasne i zacrtane ciljeve, uključi privatni kapital i napravi spoj javnog i privatnog vrlo brzo. Bila je to prilika da u ime predsjedavajućeg Predsjedništva prenesem čestitke na realizaciji ovako velikog i zahtjevnog projekta i čestitam proglašenje 95. godišnjice nezavisne Turske. Turska je postala jedna od najvažnijih zemalja svijeta koje su važne za BiH - kazao je Zvizdić.

Podsjetimo, u Istanbulu je danas zvanično otvoren treći aerodrom koji je nazvan "Aerodrom Istanbul". Kapacitet aerodroma će biti 90 miliona putnika u prvoj etapi, a na kraju bi mogao biti povećan i na 200 miliona putnika. Troškovi izgradnje novog istanbulskog aerodroma iznose 10 milijardi i 247 miliona eura. Aerodrom je izgrađen na ukupnoj površini od 76,5 miliona kvadratnih metara, a ostale faze bi trebale biti završene narednih godina.

Svečanoj ceremoniji su prisustvovali predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan, najviši turski zvaničnici i više od 50 visokopozicionirnih zvaničnika iz svih dijelova svijeta.