Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, nakon današnje sjednice kazao je novinarima da su državni ministri usvojili inicijativu da se započnu pregovori za projekt javnog prevoza u Sarajevu.

- Dvije komponente- sanacija i modernizacija javnog prevoza, a druga je obnova voznog parka. Projekt može imati investicionu vrijednost od 35 miliona eura, pod vrlo povoljnim uvjetima kao što je 15 godina otplate i tri godine grejs perioda- pojasnio je Zvizdić.

Predsjedavajući Vijeća ministara je rekao i kako je usvojena Odluku o privremenom finansiranju institucija i međunarodnih obaveza BiH za naredni kvartal.

- Usvojen je i važan materijal, riječ je o datumu početka rada Zavoda i kaznenog pritvora. Stavljamo u funkciju objekat zatvora sa mogućnošću da primi zatvorenike različitih kategorija, počinje sa radom od 1. augusta 2019. godine.  Također, razmatrano je i revidiranje strategije za rad na predmetima ratnih zločina. Na sjednici smo imali i materijal koji je često spominjan u medijima, povodom revidirane državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina. Današnji materijal nije usvojen jer unutar strategije nije ažuriran bilo koji dio strategije. Nemam odgovor na pitanje šta se desilo na preko 300 zaključaka u kojem su utvrđeni propusti u radu- pojasnio je Zvizdić. 

Na novinarsko pitanje da li može preuzeti ulogu predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamenta BiH, Zvizdić je odgovorio:

- Više puta sam objasnio tu situaciju, u skladu sa važećim zakonodavstvom, kada ne bih obnašao tu funkciju ja bih prekršio zakon. Želim da se uvijek vladam postojećim zakonom i uvijek ću se ponašati u skladu sa zakonom. Nisam samo ja u toj situaciji, veliki broj ministara na državnom nivou se nalazi u dvojnoj ulozi, ali i za to postoji rješenje. Predsjedništvo BiH pošalje ime mandatara i riješili smo sva pitanja.  Zašto se samo priča o imenovanju Vijeća ministara, a zašto ne radi organ koji je formiran a to je Parlamentarna skupština BiH? Mene to jako interesuje, zašto ne radi Zastupnički dom i Dom naroda kada su izabrani zastupnici i rukovodstvo. 

Podsjetio je da više od 30 zakona čeka, da čekaju finansijski sporazumi koji su već sada teški preko 600 miliona eura, a vezani su za svaki pedalj BiH i svaki dio insfrastrukture BiH.

-Zašto ne radi organ koji je formiran a sve je fokusirano na imenovanje organa koji još nije formiran. Po meni bi bilo jako važno da počne raditi onaj nivo vlasti koji je konstituiran, i da što prije iz Predsjedništva dobijemo ime mandatara za Vijeće ministara- naglasio je Zvizdić.