open-navfaktor-logo
search
Zatvaraju radnje
Bankrotirao poznati modni lanac koji vole i Bosanci
Prezaduženost grane švicarskog Esprita iznosila je oko 12 miliona švicarskih franaka na kraju 2023.
AUTOR: Bild
17.05.2024. u 19:30
get url
text
FOTO: Pixabay
Poznati modni lanac Esprit proglasio je bankrot u Njemačkoj. Prema pisanju Bilda pogođeno je još šest grana i 1.500 zaposlenih.
Reuters piše da Esprit restrukturira poslovanje u Evropi te navodi da je to drugi stečajni postupak Esprita u posljednje četiri godine te da je kompanija otpustila oko trećinu zaposlenih i zatvorila 100 podružnica tokom pandemije.
Ovo nije prvo tržište na kojem taj modni brend ima probleme. Krajem marta pojavila se vijest u švicarskim medijima o bankrotu Esprita na njihovom tržištu. A potom i u Belgiji.
- Globalni ekonomski razvoj, u kombinaciji sa naglim povećanjem troškova energije i logistike, kao i negativnim raspoloženjem potrošača i, na kraju, ali ne i najmanje važno, visokim troškovima najma za naše podružnice, na kraju je onemogućio nastavak našeg poslovanja - napisali su iz kompanije u aprilu.
Prezaduženost grane švicarskog Esprita iznosila je oko 12 miliona švicarskih franaka na kraju 2023. Esprit odjeća će i dalje biti dostupna u 19 podružnica kojima upravljaju franšizni partneri i u 150 trgovina odjeće različitih brendova, navela je modna grupa tada.
Prema informacijama koje su tada dali, kompanija će biti reorganizirana i ubuduće će se koncentrirati na online trgovinu i trgovinu sa franšiznim partnerima. Također je fokus na "novim impulsima u online kupovini".
Esprit Retail Svitzerland AG je u potpunom vlasništvu modne grupe Esprit Holdings Limited, koja je izlistana na berzi u Hong Kongu.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.