open-navfaktor-logo
search
Sa 400 kapija
Dubai seli najprometniji aerodrom na svijetu u južnu pustinju, projekat vrijedan vrtoglavih 35 milijardi dolara
AUTOR: Fena/Faktor
28.04.2024. u 17:04
get url
text
FOTO: daep.gov.ae
 Međunarodni aerodrom Dubai, najprometniji na svijetu za međunarodna putovanja, premjestit će svoje operacije na drugi, prostrani aerodrom u južnoj pustinji "u narednih 10 godina". Riječ je o projektu vrijednom skoro 35 milijardi dolara, rekao je u nedjelju vladar Dubaija, prenosi agencija AP.
Najava šeika Mohammeda bin Rashida Al Maktouma označava najnovije poglavlje u oporavku dugolinijskog avioprijevoznika Emirates nakon što je pandemija koronavirusa zaustavila međunarodna putovanja.
Već godinama postoje planovi da se operacije aerodroma poznatog kao DXB premjeste na međunarodni aerodrom Al Maktoum u Dubai World Centralu, što je također bilo odgođeno zbog posljedica ekonomske krize 2009. godine.
- Mi gradimo novi projekt za buduće generacije, osiguravajući kontinuiran i stabilan razvoj za našu djecu i njihovu djecu - rekao je šeik Mohammed Al Maktoum u online izjavi.
- Dubai će biti svjetski aerodrom, njegova luka, njegovo urbano središte i njegov novi globalni centar - dodao je.
Šeikova najava je uključivala kompjuterski prikazane slike zakrivljenog, bijelog terminala koji podsjeća na tradicionalne beduinske šatore Arapskog poluotoka. Aerodrom će imati pet paralelnih pisti i 400 kapija za avione, navodi se u najavi.
FOTO: daep.gov.ae
Finansijsko stanje avioprevoznika Emirates poslužilo je kao barometar za avioindustriju širom svijeta i šire ekonomsko zdravlje ovog grada-države. Dubai i avioprevoznik brzo su se oporavili od pandemije napredujući s turizmom, iako su neke zemlje sporije izlazile iz pandemije.
Broj putnika koji lete putem DXB-a prošle je godine narastao premašivši ukupan broj za 2019. s 86,9 miliona putnika. Njegov godišnji promet u 2019. bio je 86,3 miliona putnika. Aerodrom je imao 89,1 miliona putnika u 2018. godini, što je bila najprometnija godina prije pandemije, dok je 2022. godine kroz nju prošlo 66 miliona putnika.
Ranije u februaru Dubai je objavio svoje najbolje turističke brojke dosad, rekavši da je u 2023. ugostio 17,15 miliona međunarodnih posjetilaca. Prosječna popunjenost hotela iznosila je oko 77 posto.
Ali kako je taj broj putnika naglo rastao, ponovo je došlo do novog pritiska na kapacitet DXB-a, koji je sa svih strana i dalje ograničen stambenim četvrtima i dvjema glavnim autocestama.
Međunarodni aerodrom Al Maktum, oko 45 kilometara udaljen od DXB-a, otvoren je 2010. godine s jednim terminalom. Služio je kao parking za Emiratesove dvospratnice Airbus A380 i druge avione tokom pandemije i od tada se polako vratio u život teretnim i privatnim letovima. Također je domaćin dvogodišnjeg Dubai Air Show i ima ogromnu, praznu pustinju u kojoj se može proširiti.
U najavi šeika Mohameda istaknuti su planovi Dubaija da se proširi dalje na jug. Njegova obližnja lokacija Expo 2020 već nudi kuće za kupce.
- Dok budemo gradili cijeli grad oko aerodroma na jugu Dubaija, uslijedit će potražnja za smještajem za milion ljudi - rekao je vladar Dubaija.
- Ugostit će vodeće svjetske kompanije u sektoru logistike i zračnog transporta - dodao je.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.