open-navfaktor-logo
search
Nakon odluke Tužilaštva KS
Advokat Oruč: Rektor i Univerzitet su sada dužni poništiti odluke o oduzimanju zvanja Sebiji Izetbegović
Tužilaštvo Kantona Sarajevo danas je objavilo da je izvršilo potrebne provjere i vještačenja, te utvdilo da je zagrebački indeks prof. dr. Sebije Izetbegović autentičan, da su svi potpisi u njemu originalni, te donijelo naredbu o neprovođenju istrage u tom slučaju. 
18.07.2023. u 15:49
get url
text

VEZANI TEKST - Tužilaštvo KS: Nema istrage o zagrebačkom indeksu Sebije Izetbegović, svi potpisi profesora su autentični

Tim povodom kontaktiralo smo advokata Esada Oruča, člana advokatskog tima dr. Izetbegović, upitavši za pojašnjenje ove situacije, odnosno šta ova odluka Tužilaštva znači vezano za odluke Senata Univerziteta u Sarajevu, kojim su poništena zvanja magistra medicinskih nauka Sebiji Izetbegović, doktorat, kao i zvanje redovnog profesora, te posljedično uručen otkaz na Medicinskom fakultetu. 

Kako nam je kazao Oruč, ovom odlukom Tužilaštva KS, cijela priča u vezi s poništenjem zvanja dr. Izetbegović postaje besmislena.

- Sve je i krenulo od tog indeksa. Rektor je od samog početka tražio da mu se dostavi dokaz da je indeks iz Zagreba vjerodostojan. Dakle, ovo je sada potvrda nadležnog organa Bosne i Hercegovine da je indeks i sve što je sadržano u indeksu, a to se odnosi i na ocjene sa magistarskog studija, autentičan, tako da je sad cjelokupna priča besmislena - kazao je Oruč.

Dodao je da je ono što se sad očekuje od rektora, odnosno organa Univerziteta, "da što prije ponište odluke koje su donesene na osnovu nekakvih neosnovanih indicija i da uspostave stanje kakvo je postojalo".

- Na taj način će se barem djelimično umanjiti šteta koja je nastala. Ne kažem da će se ona u potpunosti izravnati, ali bar u određenoj mjeri. To je ono što je obaveza samog rektora Univerziteta, jer je sve vrijeme izjavljivao da je ovo borba za pravnu državu i slično. Poslije tužilačke odluke kojom je ispitana vjerodostojnost indeksa, pravna država nalaže da se odluke koje su nezakonite stave van snage, da se ponište i uspostavi ranije stanje, to je minimum što se očekuje u ovom momentu - kazao je Oruč, dodavši da je sve počelo od magisterija domino-efektom, te se sad domino-efektom vraća. 

Oruč je naglasio da su nadležni, dakle rektor i Univerzitet dužni to učiniti, ukoliko postupaju po zakonu. 

Ukoliko to ne bi bio slučaj, dodao je, to bi značilo da bi nastavili kršiti zakone.

- A mi ćemo kao advokatski tim poduzeti sve što je u našoj nadležnosti da osiguramo zakonitost cijelog procesa, uključujući i krivične prijave - kazao je Oruč za Faktor.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.