open-navfaktor-logo
search
Napad bio "posebno užasan"
Ambasada SAD-a i Delegacija EU-a osudile napad na bošnjačke povratnike u Stocu
Sjedinjene Američke Države najoštrije osuđuju sinoćnji čin nasilja i zastrašivanja nad četvericom mladića Bošnjaka u blizini Stoca, saopćeno je iz ambasade SAD-a u Sarajevu.
AUTOR: Autor: Faktor
08.04.2024. u 19:02
get url
text
U saopćenju objavljenom na društvenoj mreži X povodom napada koji se desio 7. aprila, u Stocu, iz ambasade SAD-a su osudili ovaj incident.
- Sjedinjene Države osuđuju sve akte nasilja i netolerancije jer narušavaju socijalnu koheziju BiH i narušavaju njenu sigurnost i stabilnost - naveli su iz ambasade ističući da je napad bio "posebno užasan".
Policija Hercegovačko-neretvanskog kantona ranije je saopćila detalje napada koji se protekle noći dogodio na putu Mostar - Stolac, u mjestu Masline, a u kojem su napadanuta i brutalno pretučena četverica mladića iz Stoca, od kojih najmlađi ima 16 godina i dijete je bez oca.
Ostala trojica igrači su Fudbalskog kluba Iskra Stolac.
Oni su se u trenutku napada vraćali kućama sa utakmice kada su ih, prema nezvaničnim informacijama, presreli pripadnici "Ultrasa", navijačke grupe NK Zrinjski, koji su bili maskirani.
Opkolili su ih sa tri vozila, a potom ih izvukli iz auta, te ih maltretirali i tukli. 
Iz Ambasade SAD-a su pozvali nadležne organe BiH da hitno i temeljno istraže ovaj brutalni čin, te da osiguraju da "ne postane još jedan neriješeni nasilni incident za koji niko nije kažnjen".
Pozvali su i političke lidere u zemlji da promovišu i stvore okruženje pogodno za mir i pomirenje.
Napad je osudila i Delegacija EU-a u BiH saopćivši kako pozivaju nadležne organe "da u potpunosti istraže, procesuiraju i osiguraju osuđujuće presude za počinitelje, kao i da učine više na sprječavanju sličnih napada".
- Najoštrije osuđujemo brutalni napad na četvericu mladića Bošnjaka, među kojima i maloljetnika, kod Stoca - navodi se na zvaničnom X nalogu Delegacije EU-a u BiH.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.