open-navfaktor-logo
search
Jasna poruka
Ambasada SAD-a reagirala: Nećemo mirno gledati ukoliko Dodik bude radio na potpirivanju novog sukoba u BiH
Separatistička retorika Milorada Dodika i prijetnje otcjepljenjem od Bosne i Hercegovine predstavljaju antidejtonsko djelovanje koje je neodgovorno, opasno i štetno za integraciju BiH u evroatlantske institucije, navodi se iz Ambasade SAD-a u Bosni i Hercegovini.
11.04.2023. u 17:34
get url
text

- Prema Ustavu Bosne i Hercegovine, ni entitet niti bilo koja druga niža administrativna jedinica nemaju pravo otcjepljenja, a Sjedinjene Države neće mirno gledati ukoliko Milorad Dodik bude radio na potpirivanju novog sukoba u Bosni i Hercegovini. Kao što to rade već 30 godina, Sjedinjene Države će stati u zaštitu teritorijalnog integriteta, suvereniteta i multietničkog karaktera Bosne i Hercegovine - navode iz Ambasade SAD.

Dodaju kako su retorika i prijetnje Milorada Dodika pokušaj odvlačenja pažnje od stvarnih problema s kojima se suočavaju građani Republike Srpske, tekuće kampanje vlasti radi oduzimanja osnovnih sloboda, neuspjeha u rješavanju problema porasta cijena hrane, smještaja i transporta, te kontinuiranih nastojanja da se budućnost Republike Srpske optereti hipotekom kroz neodgovorno zaduživanje vlade.

VEZANI TEKST - Dodik ponovo o secesiji RS-a: Približava se vrijeme kada ćemo mi donositi svoje odluke; prekidamo saradnju s NATO-om

- Što se tiče prijetnji Milorada Dodika da će prestati sarađivati sa NATO savezom, podsjećamo ga da Zakon o odbrani iz 2005. godine obavezuje državne vlasti da provode aktivnosti potrebne za pristupanje Bosne i Hercegovine NATO savezu. To uključuje i održavanje čvrstog partnerstva i saradnje sa NATO. Milorad Dodik nema ovlasti da jednostrano suspenduje ili mijenja ovaj ili bilo koji drugi zakon.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.