open-navfaktor-logo
search
Sarajevo
Ambasador Pakistana u BiH Akhtar Jamil Rao organizirao "Pakistan Mango Festival"
Ambasador Pakistana u Bosni i Hercegovoni Akhtar Jamil Rao danas je u čast 'kralju voća' mangu, kojeg ima oko 200 vrsta u Pakistanu, organizirao "Pakistan Mango Festival" u Sarajevu.
29.07.2022. u 20:01
get url
text

Poželjevši dobrodošlicu zvanicama Festivala, među kojima su bili predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković, predstavnici diplomatski kora u BiH, kulturnog i javnog života BiH, ambasador Jamil Rao je podsjetio da se ove godine obilježava i 75. godišnjica nezavisnosti Pakistana.

- Put naše nezavisnosti koji je započeo 14. augusta 1947. godine, bio je pun izazova i prilika za Pakistan. Tokom proteklih 75 godina, uspješno smo ostvarili značajne rezultate i postali velika država, i to napornim radom i odricanjem – kazao je on.

Uprkos tome što se nalazi u izazovnom geopolitičkom okruženju, ambasador je kazao da je Pakistan uspio ostvariti napredak i razvoj, te sa sigurnošću se može identificirati kao potencijalna riznica koju svijet može istražiti.

- Nijedna nacija na planeti ne može osigurati svoj teritorijalni integritet i čuvati svoj suverenitet osim ako čvrsti elementi njene nacionalne moći nisu impresivni. Usprkos brojnih problema, Pakistan je danas impresivna regionalna sila. Ima devetu po veličini vojsku na svijetu i jedna je od osam svjetskih nuklearnih sila – naveo je, pored ostalog, ambasador Jamil Rao.

{$galerijaFotografija}

Podsjetio je da oko 220 miliona stanovnika čini Pakistan petom po veličini državom u svijetu, a to upotpunjeno radnom snagom od 72 miliona i pretežno mladom populacijom, čini tu državu prirodnim skladištem ljudskih resursa za region i svijet.

Ekonomija Pakistana, naveo je on, zasniva se na poljoprivredi, a uporedo s industrijskim sektorom u razvoju, danas je pretvorila Pakistan u ekonomiju vrijednu trilion dolara - osmi je proizvođač pšenice u svijetu, deveti po proizvodnji riže, četvrti po proizvodnji pamuka, drugi po proizvodnji bivoljeg mesa, peti šećerne trske, četvrti je izvoznik tekstilnih proizvoda u svijetu.

Ali, ambasador Jamil Rao je kazao i to da je Pakistan blagoslovljen raznim vrstama voća i povrća, a kralj voća je mango, kojeg ima oko 200 vrsta.

- Pakistan je dom najslađeg i najukusnijeg manga na svijetu. Zato danas nastojimo predstaviti kralja voća, pakistanski mango građanima Bosne i Hercegovine. Uz ovaj Mango Festival, dok slavimo 75. godina nezavisnosti željeli bismo i da pakistanski mango bude svakodnevni dodatak bosanskoj korpi voća – kazao je, pored ostalog, ambasador Pakistana u BiH Akhtar Jamil Rao.

Gosti "Pakistan Mango Festivala" su imali priliku da probaju razne delikatese od manga, a tu je bila i velika torta također od manga, koju su izrezali ambasador Jamil Rao, predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i ministrica Bisera Turković.

Pakistan mango festival, 29.07.2022.
1 od 6
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.