open-navfaktor-logo
search
Reakcija
Ambasadori i Delegacija EU u BiH pozdravili usvajanje novog paketa reformi
Od ključne je važnosti, kako ističu, da vlade u Bosni i Hercegovini nastave sa implementacijom reformi sa ciljem poboljšanja života građana
10.10.2019. u 17:46
get url
text

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država, Ambasada Savezne Republike Njemačke i Ambasada Ujedinjenog Kraljevstva pozdravljaju usvajanje novog paketa socio-ekonomskih reformi od entitetskih vlada, na današnjim uporednim sjednicama. Od ključne je važnosti, kako ističu, da vlade u Bosni i Hercegovini nastave sa implementacijom reformi sa ciljem poboljšanja života građana.

-Današnje usvajanje ovih reformskih obaveza od Vlade Federacije BiH i Vlade RS je pozitivan korak ka tom cilju. Usvojene obaveze uključuju korake usmjerene na poboljšanje poslovnog okruženja i jačanje rasta i konkurentnosti, na depolitizaciju javnih preduzeća i stvaranje boljih prilika za mlade, žene i druge nedovoljno zastupljene grupe. Pozdravljamo koordinaciju dva entiteta u procesu koji je rezultirao u ovom važnom koraku. Dodatno, pozivamo na formiranje vlasti na svim nivoima, u skladu sa preuzetim obavezama Bosne i Hercegovine, tako da se može nastaviti sa ovim važnim aktivnostima - naveli su u  zajedničkoj izjavi.

Delegacija EU i Ured specijalnog predstavnika EU također pozdravljaju donošenje novog paketa socioekonomskih reformi od entiteta. Njihovo saopćenje prenosimo u cijelosti:

Kao što je istaknuto u Mišljenju Evropske komisije o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u EU, vlasti na svim nivoima u zemlji trebaju dogovoriti i provesti novi set socio-ekonomskih reformskih mjera, a u potpunom skladu sa Programom ekonomskih reformi i povezanim strateškim smjernicama.

Delegacija EU i Ured specijalnog predstavnika EU pozdravljaju kao dobar prvi korak, donošenje novog paketa socio-ekonomskih reformi od strane obje entitetske vlade na današnjim paralelnim sjednicama. Entitetske vlade opredijelile su za usvajanje reformi u sferi svojih nadležnosti kako bi: poboljšale poslovno okruženje i stimulirale rast i konkurentnost, depolitizirale državna preduzeća, reformirale zdravstveni sistem, te pružile bolje prilike za mlade, žene i socijalno osjetljive grupe.

Kako bi se širom zemlje osiguralo prihvatanje i dosljedna politička podrška socio-ekonomskim reformama, potrebno je koordinirati provedbu reformi između svih vlasti, uključujući i državni nivo, kroz zajednički akcioni plan. Ponovno naglašavamo poziv za brzo formiranje vlasti na državnom nivou, kako bi se nastavio ovaj važan rad i omogućilo vlastima na svim nivoima u BiH da pokrenu dosljedne reforme za bolji život građana.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.