open-navfaktor-logo
search
Izborni zakon
Arnautović se zahvalio Schmidtu: Obavio je konsultacije sa CIK-om, rješenja itekako provodiva
Dr. Suad Arnautović, predsjednik Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine (CIKBiH), naglasio je da je gospodin Schmidt obavio konsultacije sa Centralnom izbornom komisijom BiH, te mu se zahvalio.
28.07.2022. u 10:55
get url
text

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine je na 36. sjednici održanoj 28. jula 2022. godine, pored ostalog, imenovala direktora i zamjenike direktora Glavnog centra za brojanje za provedbu Općih izbora u Bosni i Hercegovini zakazanih za nedjelju, 02. oktobra. Za direktora je imenovan Goran Mišković, a zamjenici direktora su Ermin Kos, Adi Agić i Bojan Simović.

- Primljena je k znanju i informacija o obradi prijava za glasanje izvan BiH. Prema informaciji, obrada prijava je pri kraju, i do sada uvjete za glasanje izvan BiH ispunjava oko 68.000 birača - saopćeno je iz CIK-a.

Danas je Centralna izborna komisija BiH usvojila Izvještaj o realizaciji edukacije i informiranje birača izvan BiH. Naime šest timova je u junu i julu posjetilo 15 diplomatsko-konzularnih predstavništava Bosne i Hercegovine u Evropi.

Centralna izborna komisija BiH je, u skladu sa Izbornim zakonom BiH, ove posjete organizirala u saradnji sa Ministarstvom vanjskih poslova BiH. Osim edukacije birača izvan BiH cilj navedenih aktivnosti je bio i provjera uvjeta za otvaranje biračkih mjesta u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine, pogotovo imajući u vidu činjenicu da se za ove izbore povećao interes za glasanje u DKP-ima.

VEZANI TEKST - Objavljene izmjene Izbornog zakona BiH koje je nametnuo Schmidt: Evo šta predviđaju

Centralna izborna komisija BiH je izrazila zahvalnost visokom predstavniku međunarodne zajednice u BiH Christianu Schmidtu na donošenju Odluke kojom se donosi Zakon o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH. U vezi sa navedenom odlukom usvojeni su i zaključci prema kojim se zadužuju službe u Sekretarijatu CIK-a BiH da provedu određene aktivnosti do stupanja na snagu Zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH.

Suad Arnautović, predsjednik Centralne izborne komisije BiH, naglasio je da je gospodin Schmidt obavio konsultacije sa Centralnom izbornom komisijom BiH.

- To je izuzetno bitno jer sva rješenja koja se donesu trebaju biti i provodiva. A ova rješenja su itekako provodiva i ova Centralna izborna komisija BiH ima kapacitet da ih provede - istakao je dr. Arnautović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.