open-navfaktor-logo
search
New York
Bećirović i Komšić razgovarali s Guterresom o rezoluciji o Srebrenici
AUTOR: Faktor
19.04.2024. u 08:41
get url
text
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović i član Predsjedništva BiH Željko Komšić razgovarali su s generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Antóniom Guterresom u sjedištu UN-a u New Yorku.
U sjedištu ove međunarodne organizacije Bećirović i Komšić zahvalili su se generalnom sekretaru UN-a Antóniu Guterresu na dosadašnjoj podršci aktivnostima i mjerama u borbi protiv negiranja genocida, govora mržnje i veličanja ratnih zločina u Bosni i Hercegovini.
Guterresu su ukazali na važne činjenice u vezi s prijedlogom rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN-a. Naglašeno je da je pravosnažnim presudama najviših sudova UN-a (Međunarodni sud pravde i Međunarodni krivični tribunal za bivšu Jugoslaviju) potvrđeno da je nad Bošnjacima u UN sigurnoj zoni Srebrenica počinjen genocid. Istaknuta je važnost da Generalna skupština UN-a usvoji rezoluciju o Međunarodnom danu sjećanja i obilježavanja genocida u Srebrenici počinjenog 1995. godine. Naglasili su da će UN, usvajanjem rezolucije o 11. julu kao Međunarodnom danu sjećanja i obilježavanja genocida u Srebrenici počinjenog 1995, ukazati na važnost promoviranja istine o počinjenom genocidu, saopćeno je iz Bećirevićevog Kabineta.
Guterres je naglasio da je apsolutno neprihvatljiv bilo kakav oblik negiranja genocida, te je iskazao punu podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine.
Tokom razgovora s Guterresom, Bećirović i Komšić istakli su da je osnovni cilj rezolucije izgradnja mira, sigurnosti i povjerenja u Bosni i Hercegovini i regiji. Također, naglašeno je da je važno usvajanje rezolucije i zbog očuvanja kredibiliteta UN-a i ukazivanja na važnost poštivanja presuda sudova UN-a, izvlačenja pouka iz neuspjeha UN-a u sprečavanju genocida nad Bošnjacima u Srebrenici, kao i ukazivanja i na globalnu važnost prevencije genocida.
Oni su podsjetili i na riječi generalnog sekretara UN-a Antónia Guterresa, koji je na 25. godišnjicu Dejtonskog mirovnog sporazuma, između ostalog, rekao da izgradnja budućnosti mira zahtijeva suočavanje s prošlošću. 
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.