open-navfaktor-logo
search
Čekaju od 2011. godine
SAD stavio veto na rezoluciju kojom se poziva na punopravno članstvo Palestine u UN-u
AUTOR: Anadolija
19.04.2024. u 08:32
get url
text
FOTO: AA
Sjedinjene Američke Države (SAD) stavile su veto na nacrt rezolucije u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija (UNSC) kojom se traži punopravno članstvo Palestine u UN-u. 
Nacrt rezolucije kojom se traži punopravno članstvo Palestine u UN-u Alžir je stavio na glasanje u 15-članom Vijeću sigurnosti UN-a.
Prijedlog zakona, protiv kojeg je glasao SAD, dobio je 12 glasova za, dok su dva glasa bila suzdržana.
Dok su Velika Britanija i Švicarska bile suzdržane, Rusija, Kina, Francuska, Alžir, Malta, Ekvador, Gvajana, Slovenija, Sierra Leone, Mozambik, Južna Koreja i Japan glasali su za.
Kako bi nacrt rezolucije prošao, niti jedna od pet stalnih članica ne smije biti protiv, a trebalo je dobiti ukupno devet glasova za.
U tekstu nacrta rezolucije “preporučuje se da Palestina bude prihvaćena kao punopravna članica Generalne skupštine UN-a". 
Palestina je podnijela zahtjev za punopravno članstvo u UN-u 2011. godine, ali ova aplikacija nije dobila potrebnu podršku u Vijeću sigurnosti UN-a. Palestina je dobila "status posmatrača" 2012.
U svojoj izjavi od 2. aprila, stalni predstavnik Palestine pri UN-u Riyad Mansur poslao je pismo generalnom sekretaru UN-a Antoniju Guterresu i zatražio da se zahtjevi za članstvo ponovo razmotre.
Guterres je također napisao pismo Vijeću sigurnosti UN-a 3. aprila, pozivajući da se zahtjev Palestine stavi na dnevni red.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.