open-navfaktor-logo
search
I to smo čuli...
Bećirović je pokušao objasniti da je SDA kriva za Zakon o prebivalištu, za njega je to "velika ubleha"
Denis Bećirović (SDP), sinoć je u prvom TV intervjuu nakon zvaničnog obznanjivanja da će biti kandidat za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, ponovo pokušao relativizirati odgovornost za usvajanje štetnih izmjena Zakona o prebivalištu i boravištu državljana BiH. 
22.05.2022. u 13:14
get url
text

- Pitate me o prebivalištu. To je jedna velika ubleha. Ljudima samo treba reći činjenice i istinu. Taj zakon je prošao četiri instance da bi bio usvojen. Koja je bila prva? Pripremilo ga je resorno ministarstvo (Ministarstvo civilnih poslova BiH). Da li ovi botovi i ti koji se bave time znaju ko je bio u tom ministarstvu koje to priprema? Dakle, pripremilo je ministarstvo na čijem su čelu bili SNSD i SDA. Drugi korak je bio u Vijeću ministara, tamo je usvojeno. Treći korak je bio u Zastupničkom domu gdje sam ja bio predsjedavajući ili zamjenik predsjedavajućeg 2013. (u momentu usvajanja Zakona bio predsjedavajući, op. a). I taj zakon je usvojen 2015. u četvrtom koraku u Domu naroda kad je SDA bila vlast. Taj zakon je pripremljen od SDA i završen sa SDA - objašnjavao je Bećirović na Face TV, te pojasnio da je "u to vrijeme to bio stav organa SDP-a" da se glasa za Zakon o prebivalištu te je i on glasao za Zakon. 

Pa idemo redom... 

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine je još 2013. utvrdilo Zakon o prebivalištu i to na prijedlog tadašnjeg ministra civilnih poslova Sredoja Novića (SNSD).

Zamjenik ministra Novića, prije usvajanja Zakona, bio je Senad Šepić, tada član SDA. Međutim, u vrijeme kada je finaliziran Zakon, tačnije usvojen u Vijeću ministara, Šepić uopće nije bio dio Vijeća ministara.

Šepić je kasnije isključen iz SDA (2017.) i osnovao vlastitu stranku - Nezavisni blok. Šepićeva stranka danas je dio Koalicije Država zajedno sa Platformom za progres Mirsada Hadžikadića te novoosnovanom strankom Zeleni BiH, na čelu sa Adisom Arapovićem, nekadašnjim SBB-ovcem. 

U vrijeme kada je Vijeće ministara utvrdilo Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prebivalištu i boravištu državljana Bosne i Hercegovine (17. juli 2013.), ministri i zamjenici iz SDA nisu bili u Vijeću ministara. Smijenjeni su u oktobru 2012. godine, nakon čega Vijeće ministara, odnosno vlast na državnom nivou formiraju SDP, SBB, HDZ, HDZ 1990 i SNSD. 

U Vijeću ministara na dan usvajanja Zakona o prebivalištu sjedili su kadrovi SDP-a, SNSD-a, HDZ-a, HDZ-a 1990 i SBB-a.

Zakon je u proceduru, dakle, uputio Nović, u vrijeme njegovog usvajanja u Vijeću ministara Novićeva zamjenica bila je Denisa Sarajlić-Maglić, kadar SDP-a. 

Stav Denise Sarajlić-Maglić dat za Federalnu novinsku agenciju (FENA), 22. jula 2013. godine, a na pitanje: "Da li doneseni Zakon o prebivalištu i boravištu dovodi u težu poziciju povratnike i raseljene u BiH? Svjedoci smo žestokih reakcija u kojima se naglašava da su povratnici i raseljeni, a pogotovo oni kojima nisu obnovljeni domovi dovedeni u praktično bezizlaznu situaciju", glasio je: 

VEZANI TEKST - Nikšić bezočno obmanjuje javnost: SDP prodao povratnike zbog fotelja, sad tvrdi da je zbog EU-a i da su vjerovali MUP-u RS-a?!

- Izmjene Zakona uopće ne mijenjaju prava koja su imala ove osobe do sada. To znači da prava povratnika i ostaju zaštićena na isti način kao i do sada i nisu povrijeđena ovim izmjenama Zakona na bilo koji način... Kod izrade izmjena Zakona posebno se vodilo računa o tome da prava ove kategorije ostanu zaštićena. Dakle, da ponovim, prava povratnika i raseljenih ni na koji način nisu ugrožena!

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Zakon o prebivalištu je usvojio 18. jula 2013. godine. Protiv su bili zastupnici iz SDA i Stranke za BiH. SDP, SBB, HDZ, SNSD, DNZ... su glasali za ovaj zakon.

Dom naroda Parlamenta BiH usvojio je Zakon o prebivalištu 15. jula 2015. godine. Protiv su bili delegati iz Kluba Bošnjaka (SDA i DF), za Zakon su glasali HDZ, SNSD i SDS.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.