open-navfaktor-logo
search
Pokušaj pravdanja
Nikšić bezočno obmanjuje javnost: SDP prodao povratnike zbog fotelja, sad tvrdi da je zbog EU-a i da su vjerovali MUP-u RS-a?!
Predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) Nermin Nikšić večeras je, gostujući u Centralnom dnevniku Face TV-a i pravdajući ulogu članova te stranke u izbornim prevarama u Srebranici, iznio niz konstatacija koje su, da ne upotrebljavamo teže riječi, u potpunosti oprečne lako provjerljivim činjenicama.
05.12.2020. u 21:55
get url
text

U kontekstu izbornih prevara u Srebrenici, u kojima su članovi SDP-a radili u korist aktuelnog načelnika te općine i negatora genocida Mladena Grujičića, Nikšić se suočio i sa pitanjem o Zakonu o prebivalištu BiH, koji je u Parlamentarnoj skupštini BiH usvojen zahvaljujući SDP-u i koji je doslovno desetkovao broj Bošnjaka sa pravom glasa u entitetu RS.

VEZANI TEKST – Lokalni izbori pokazali posljedice Zakona o prebivalištu: Bošnjaci desetkovani u RS-u, SDP nigdje nije prešao prag

- Donio se zakon kakav se mogao donijeti u odnosu snaga koje su bile tada u Vijeću ministara i Državnom parlamentu – kazao je Nikšić.

Predsjednik SDP-a je ustvrdio da je Zakon o prebivalištu usvojen kako se "ne bi ukinuo bezvizni režim za BiH".

Građanima BiH je omogućeno putovanje u države članice Evropske unije bez viza od 15. decembra 2010. godine. Zakon o prebivalištu je usvojen u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH 18. jula 2013. godine, a u Domu naroda 15. jula 2015. godine, mnogo nakon što su prvi građani sa pasošima BiH i bez viza počeli putovati u Evropsku uniju.

U međuvremenu u jednom trenutku zaista jeste bio doveden u pitanje bezvizni režim, ali njegova upitnost nije imala apsolutno nikakvu vezu sa Zakonom o prebivalištu. Naime, u novembru 2012. godine je Evropska unija upozorila vlasti u BiH da bi vizni režim mogao biti ponovo nametnut, ali ne zbog Zakona o prebivalištu ili bilo kakve srodne materije već zbog povećanog priliva lažnih azilanata iz naše zemlje u Evropskoj uniji.

S obzirom da se radilo o lažnim azilantima motiviranim lošom ekonomskom situacijom, BiH je dobila preporuke kao što su jačanje funkcionalnosti Agencije za borbu protiv korupcije, osiguravanje efikasnije razmjene policijskih baza podataka, te donošenje novog pravilnika o radu Granične policije BiH. O Zakonu o prebivalištu nije bilo ni riječi.

Kao da pravdanje nepostojećim uvjetovanjem Evropske unije nije bilo dovoljno, Nikšić je u nastavku iznio još skandaloznije objašnjenje.

- Nije se razmišljalo o tome da će Policija RS-a zloupotrijebiti taj zakon i kad sazna da neko ko radi negdje vani ili ne boravi tu trenutno, doći će tri dana zaredom, provjeriti da on nije tu i na kraju ukinuti to mjesto. Nije se razmišljalo o tome da će neko zloupotrebljavati to – kazao je Nikšić.

Zaista je problematična činjenica da zvaničnici SDP-a, u tom trenutku najjače političke stranke, "nisu razmišljali" o mogućim posljedicama Zakona o prebivalištu, a još je problematičnija činjenica da jednostavno nije postojala mogućnost da oni ne budu svjesni na koji će način Policija RS-a koristiti to zakonsko rješenje, s obzirom da se na te zloupotrebe upozoravalo pune dvije godine, koliko je trajala parlamentarna procedura.

Pored upozorenja javnosti, političkih stranaka, nevladinih organizacija poput Koalicije "Prvi mart" da će se dogoditi baš ono o čemu SDP "nije razmišljao", zvaničnike te stranke je upozorila i Islamska zajednica u BiH.

- Ovim Zakonom se za građane povratnike uvodi policijska država, jer se policiji daju prevelike ovlasti u pogledu kontrole boravka povratnika u mjestima i na adresama svog povratka kao i u pogledu odlučivanja o pravu povratnika na izbor mjesta prebivališta, mjesto zaposlenja i slobodu kretanja – navodi se u saopćenju Islamske zajednice u BiH.

Javna je tajna, o kojoj su svjedočili pojedini politički zvaničnici aktivni u tom periodu, jeste da je SDP glasao za Zakon o prebivalištu u zamjenu za nekoliko fotelja, jedne ministarske i jedne u Kolegiju Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Otišao je Nikšić korak dalje, pa je optužio Stranku demokratske akcije (SDA) jer ta politička opcija nije poslije predložila nove izmjene Zakona o prebivalištu, svjesno zanemarujući činjenicu da su stranke sa srpskim etničkim predznakom iz entiteta RS te 2013. i 2015. godine u Parlamentarnoj skupštini BiH, a zahvaljujući SDP-u, iskoristile historijsku priliku, te da nikada neće biti spremne podržati rješenje koje anulira posljedice važećeg Zakona o prebivalištu.

- Spekulacije vezane za prebivalište su nam očigledno bile u izbornom procesu na Lokalnim izborima. RS neće dozvoliti sebi da uđe u neizvjesno vrijeme što se tiče te regulacije – kazao je tadašnji predsjednik entiteta RS Milorad Dodik govoreći o značaju Zakona o prebivalištu za tu stranku.

Posljedice Zakona o prebivalištu BiH bile su vidljive već 2016. godine, kada su Bošnjaci izgubili načelničku poziciju u Srebrenici i kada je pobijedio negator genocida Mladen Grujičić, a potpuni obim posljedica tog zakonskog rješenja ogleda se u broju glasova koje su probosanske stranke dobile u entitetu RS na Općim izborima 2018. i Lokalnim izborima 2020. godine, zbog čega su postale gotovo zanemariv politički faktor i zbog čega je učvršćena dominacija stranaka sa sjedištem u entitetu RS, prije svih SNSD-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.