open-navfaktor-logo
search
Predsjedavajući Predsjedništva BiH
Bećirović na sjednici Vijeća sigurnosti: Čelnici RS-a slave zločince, to možemo shvatiti kao prijetnju novim genocidom
U toku je opasan udar na ustavni poredak i Daytonski sporazum, poručio je, između ostalog, Bećirović
AUTOR: Faktor
15.05.2024. u 18:18
get url
text
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović obratio se prisutnima na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a naglasivši na početku da je visoki predstavnik jedini ovlašten da podnosi izvještaj Vijeću sigurnosti UN-a.
- To pravo unutar suverene države Bosne i Hercegovine nemaju entiteti niti drugi, niži nivoi vlasti. Zato su tzv. izvještaji koji dolaze iz entiteta Republika Srpska pravno neutemeljeni. Poveljom UN-a predviđeno je da se pred organima i tijelima UN-a obraćaju države. Jedini subjekt međunarodnog prava je nezavisna i suverena država BiH- poručio je Bećirović koji je predstavio ključne probleme, izazove i opasnosti u Bosni i Hercegovini, kao i moguće pravce kretanja za prevazilaženje trenutne krize.
Bećirović je kazao da uprkos brojnim blokadama, opstrukcijama i pritiscima, razvoj BiH je nastavljen, pokazujući i u ratu i u miru da uništenje Bosne i Hercegovine nije moguće.
-Bosna i Hercegovina je punopravna članica UN-a, Vijeća Evrope i država koja se nalazi pred vratima EU i NATO-a.
U martu ove godine napravljen je važan korak prema članstvu u EU. Evropsko vijeće je donijelo odluku o otvaranju pregovora EU sa BiH. To je ogromno ohrabrenje za građane naše zemlje. Koristim ovu priliku da izrazim zahvalnost EU i NATO-u za posvećenost i podršku BiH.
Svijet treba znati istinu. Ključni problemi Bosne i Hercegovine nisu nastali u našoj državi, već izvan njenih granica.
To su utvrdili i najviši sudovi UN-a. Haški tribunal je prošle godine, u presudi čelnicima Državne bezbjednosti Srbije, definirao pravnu prirodu rata vođenog protiv Republike Bosne i Hercegovine.
Pravosnažnim presudama ovog suda UN-a potvrđeno je da u BiH nije bio građanski rat, već međunarodni oružani sukob.
Ove presude sudova UN-a imaju ogroman značaj jer govore šta je bio i ostao suštinski problem. To su pokušaji izvana da se naša država oslabi i uništi. To je esencija svih problema u Bosni i Hercegovini u zadnje četiri decenije.
U julu ove godine obilježavamo 29. godišnjicu genocida počinjenog nad Bošnjacima u i oko Srebrenice.
To je strašno podsjećanje na nedavnu prošlost Bosne i Hercegovine, ali i opomena da moramo biti oprezni. Presude o počinjenom genocidu utvrdili su najviši sudovi UN-a. To je pravna činjenica.
Nažalost, čelnici entiteta RS ne poštuju presude sudova UN-a. Štaviše, oni glorificiraju presuđene ratne zločince i poručuju da žele nastaviti politiku ratnih zločinaca. To se može shvatiti kao prijetnja novim genocidom.
Za čovječanstvo je važno da Generalna skupština UN-a usvoji rezoluciju o sjećanju i obilježavanju genocida u Srebrenici 1995- poručio je Bečirović koji je dodao da rezolucija ima ogroman značaj za širenje istine i svijesti o počinjenom genocidu nad Bošnjacima.
Poručio je da je ona važan civilizacijski iskorak u borbi za istinu i pravdu.
-Organi vlasti entiteta Republika Srpska ne poštuju cjelinu Dejtonskog sporazuma i njegovih aneksa.
Oni selektivno tumače Dejtonski sporazum i podrivaju nezavisnost, suverenitet i državnost Bosne i Hercegovine. Takvom neodgovornom politikom ugrožavaju mir i stabilnost.
Posljednji izvještaj visokog predstavnika to naglašava.
U toku je opasan udar na ustavni poredak i Daytonski sporazum. Mir i stabilnost BiH ozbiljno ugrožava antidejtonska politika organa entiteta Republika Srpska. Oni godinama pokušavaju pravnim nasiljem promijeniti temeljne odredbe Daytonskog sporazuma.
Dvije ključne institucije Daytonskog sporazuma su otvoreno napadnute: Ured visokog predstavnika i Ustavni sud BiH.
Organi entiteta Republika Srpska pokušavaju blokirati ove dvije institucije. Oni ne kriju da žele postati vrhovni tumači Daytonskog sporazuma. To je pokušaj unilateralne destrukcije ovog međunarodnog sporazuma.
Međunarodna zajednica ima jasno definiranu obavezu i odgovornost u BiH.
Ona ima sve potrebne instrumente, uključujući i izvršne ovlasti, da garantira mir i stabilnost. Visoki predstavnici su, u prvoj postdejtonskoj deceniji, odlučnim i opravdanim intervencijama pomogli građanima Bosne i Hercegovine da žive u miru. Tim odlukama nije ugrožen suverenitet Bosne i Hercegovine, već je očuvan mir.
Zato je od esencijalne važnosti ojačati instituciju visokog predstavnika.
Odluke visokog predstavnika moraju se implementirati na cijeloj državnoj teritoriji Bosne i Hercegovine. To se mora osigurati de iure i de facto.
Organi vlasti entiteta Republika Srpska zagovaraju opasne obmane.
Prva obmana političkih lidera entiteta Republika Srpska se odnosi na suverenitet. Ne postoji suverenitet entiteta unutar suverene države, već isključivo suverenitet države Bosne i Hercegovine. Dozvolite mi da podvučem, suverenitet se u Daytonskom sporazumu spominje devet puta i isključivo se odnosi na državu Bosnu i Hercegovinu.
Druga obmana odnosi se na pitanje kontinuiteta. To je precizno riješeno u članu 1. Ustava BiH. Kontinuitet ima samo Bosna i Hercegovina. Entiteti u državi postoje tek od potpisivanja Daytonskog sporazuma.
Treća obmana organa vlasti entiteta Republika Srpska odnosi se na pitanje rješavanja ustavnih sporova. Njih ne mogu rješavati entiteti. Ustavom BiH je propisano da je to nadležnost Ustavnog suda BiH i da su njegove odluke konačne i obavezujuće.
Četvrta obmana odnosi se na konačno tumačenje Daytonskog sporazuma. To je riješeno Aneksom 10 Daytonskog sporazuma i ta uloga je dodijeljena visokom predstavniku.
Peta obmana odnosi se na pokušaj antidejtonskog predstavljanja susjedne Srbije kao garanta Daytonskog sporazuma. Srbija nije garant ovog sporazuma, već jedna od tri strane.
Bosna i Hercegovina je miroljubiva država, opredijeljena za jačanje regionalne saradnje.
Mi želimo dobre odnose sa našim susjedima, na temelju međusobnog uvažavanja i poštovanja. Zato aktivno učestvujemo u nizu regionalnih inicijativa, s ciljem unapređenja saradnje u regiji.
Nažalost, u susjedstvu imamo intenzivnu militarizaciju. Zato želim naglasiti da je veoma važno da se očuva balans vojnih snaga u regiji, onako kako je to utvrđeno Aneksom 1-B Daytonskog sporazuma.
Za mir u Bosni i Hercegovini važno je da Vijeće sigurnosti UN-a u novembru 2024. produži mandat misiji Althea- poručio je predsjedavajući Predsjedništva BiH. 
Dodao je kako je prisustvo EUFOR-a važno za očuvanje mira i stabilnosti. To se posebno odnosi, kazao je, na zaštitu povratnika u entitetu RS, koji su izloženi brojnim napadima.
- Budućnost naše države je povezana s implementacijom presuda Evropskog suda za ljudska prava.
Presude nalažu Bosni i Hercegovini izmjenu cjelokupne političke paradigme i njeno usklađivanje s demokratskim standardima. Bosna i Hercegovina je obavezna da osigura individualna prava građana, a ne samo kolektivna prava naroda.
Posebno je važno naglasiti pravnu činjenicu da državna imovina pripada državi Bosni i Hercegovini.
Član 1. Ustava BiH definira da je država Bosna i Hercegovina jedina nasljednica Republike Bosne i Hercegovine, što uključuje i kontinuitet vlasništva nad državnom imovinom.
Također, BiH je vlasnica imovine koja joj pripada na osnovu Sporazuma o pitanjima sukcesije. Ovim međunarodnim multilateralnim ugovorom utvrđena je suverena jednakost Bosne i Hercegovine i drugih država nasljednica bivše Jugoslavije. Prema načelu pacta sunt servanda, sve države nasljednice, uključujući i Bosnu i Hercegovinu, sporazum moraju poštovati i izvršavati. U ovom međunarodnom sporazumu entiteti se ni ne spominju.
Vlasništvo Bosne i Hercegovine nad državnom imovinom potvrđeno je i konačnim i obavezujućim presudama Ustavnog suda BiH. Dakle, argumentacija Bosne i Hercegovine bazirana je na međunarodnom i nacionalnom pravu.
Ne zaboravimo, jedan od ključnih zahtjeva tadašnjeg predsjednika Srbije Slobodana Miloševića u Daytonu bio je da podijeli državnu imovinu između entiteta.
Milošević nije postigao taj cilj u Daytonu. Danas bi neki političari iz entiteta Republika Srpska željeli da u miru dobiju ono što Milošević nije dobio za vrijeme agresije. Međunarodna zajednica to ne smije dozvoliti.
Posebno treba upozoriti na opasnost politike koja zagovara promjene državnih granica u Jugoistočnoj Evropi.
Predsjednik entiteta Republika Srpska javno zagovara ujedinjenje Srbije, entiteta RS i Crne Gore. Dakle, on direktno poziva na uništenje nekoliko država članica Ujedinjenih nacija. To je ozbiljna prijetnja evropskom miru i članicama UN-a.
Na kraju, u ime građana Bosne i Hercegovine iskreno se zahvaljujem prijateljima naše države.
Mi nismo zaboravili pomoć koju smo dobili od mnogih zemalja članica UN-a. Bosna i Hercegovina to cijeni i ne zaboravlja.
Zato vas pozivam da zajedno čuvamo mir i stabilnost u Bosni i Hercegovini i regiji. Uvjeren sam da je to interes i Bosne i Hercegovine i UN-a, poručio je Bećirović na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.