open-navfaktor-logo
search
Visoki predstavnik
Schmidt u Vijeću sigurnosti UN-a: Vlasti RS-a zagovaraju de facto podjelu BiH, slave ratne zločine
Visoki predstavnik je upozorio da se u BiH negira genocid i drugi ratni zločni te da se slave ratni zločinci, iako je to zakonom zabranjeno
AUTOR: A. G.-Z.
15.05.2024. u 17:13
get url
text
Christian Schmidt
Christian Schmidt
Građani u Bosni i Hercegovini se plaše rata. Žele živjeti u miru i sigurnosti. Pozivam sve na djelovanje na zajedničkom napretku. Treba dosta uložiti u povjerenje.
BiH mora ubrzati svoje reforme. Otvarnje pregovora sa EU je važan trenutak koji je sada pod pristiskom zbog prijetnji destabilizaciji države iz Republike Srpske, poručio je je visoki predstavnik Christian Schmidt u obraćanju  Vijeću sigurnosti UN-a gdje je predstavio izvještaj o provedbi Dejtonskog mirovnog sporazuma i stanju u BiH.
Naglasio je da vlasti RS-a teško krše Dejtonski sporazum te da prijetnje secesijom mogu donijeti posljedice i za cijeli region.
- Moramo pratiti šta se dešava i zajednički djelovati.  Vlasti RS-a prijete podrivanjem funkcionalnosti države,  promoviraju ideju secesionizma, zagovaraju ukidanje Suda i Tužilaštva te Ustavnog suda BiH.
Vlasti RS-a zagovaraju de facto podjelu BiH - poručio je Schmidt.
Dodao je da OHR mora ostati sve dok Vijeće za provedbu mira ne kaže kako su ispunjeni uvjeti za njegovo zatvaranje, "a ne možemo reći da se to desilo".
Visoki predstavnik je upozorio da se u BiH negira genocid i drugi ratni zločni te da se slave ratni zločinci, iako je to zakonom zabranjeno.
- Negiranje genocida u Srebrenici i glorifikacija ratnih zločitanaca je neprihvatljiva. Određene političke strukture se ne mogu pomiriti s prošlošću. Činjenica je da je počinjen genocid i to nije stvar nečijeg mišljenja- poručio je Schmidt.  
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.