open-navfaktor-logo
search
Prijenos gotovine
Bh. carinici od stranaca oduzeli 30.000 dolara pa građane podsjetili šta i kako moraju prijaviti
Carinski službenici Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) Bosne i Hercegovine u saradnji sa službenicima Granične policije Bosne i Hercegovine su na graničnom prijelazu Deleuša između Bosne i Hercegovine i Crne Gore privremeno su oduzeli od dvoje državljana Bjelorusije gotovinu u iznosu od 30.000 američkih dolara.
14.12.2023. u 10:16
get url
text

- Novac je privremeno oduzet prilikom izlaska iz BiH i to iz razloga što nije bio prijavljen prilikom ulaska u BiH na graničnom prijelazu Rača, kada su strani državljani ulazili u carinsko područje BiH - saopćeno je iz UIO.

Ovim povodom su najavili da će u narednom periodu pojačano kontrolisati prijenos gotovine preko svih međunarodnih graničnih prijelaza.

Građane su podsjetili šta i kako moraju prijaviti kako ne bi bili u prekršaju i u situaciji da im bude oduzet novac.

- Pozivamo sva lica koja prenose gotovinu u iznosu većem od 20.000 KM da to prijave carinskoj službi BiH. Osim gotovine, obaveza prijavljivanja se odnosi i na vrijednosne papire, čekove i slično, čija je vrijednost veća od 20.000 KM.

Prijava se podnosi na pisanom "Obrascu za prijavu gotovine" koji sadrži podatke o:

• podnosiocu (ime prezime, datum mjesto rođenja, državljanstvo),
• vlasniku gotovine,
• predviđenom primaocu gotovine,
• iznosu i vrsti gotovine,
• porijeklu i namjeni gotovine,
• smjeru putovanja i
• prijevoznom sredstvu.

Svako fizičko lice može popuniti obrazac elektronskim putem, te ga ispunjenog i isprintanog predati službeniku na graničnom prijelazu ili ga ispuniti na samom graničnom prijelazu - ukazali su iz UIO.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.