open-navfaktor-logo
search
Povećane prijetnje miru
Bijela kuća: Spremni smo za uvođenje dodatnih sankcija kao odgovor na Dodikove secesionističke akcije
AUTOR: Faktor
01.07.2024. u 12:00
get url
text
Savjetnik američkog predsjednika za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan istakao je da su SAD zabrinute zbog povećanih prijetnji teritorijalnom integritetu BiH od predsjednika RS-a Milorada Dodika.
- Nastaviti ćemo odgovarati na secesionističke akcije i napade na Dejtonski mirovni sporazum, uključujući i uvođenje dodatnih sankcija. Podržavamo visokog predstavnika i korištenje njegovih ovlaštenja, kada je to potrebno, za odbranu Dejtonskog mirovnog sporazuma. Nastavit ćemo da stojimo uz građane BiH i njihov cilj postizanja demokratske i prosperitetne BiH integrisane u euroatlantsku zajednicu - naveo je Sullivan.
Ova reakcije stiže nakon što je Dodik u petak navio da je dokument o "mirnom razdruživanju gotov i da će u narednom periodu biti ponuđen Federaciji BiH". 
Podsjetimo, Ured za kontrolu imovine stranaca (OFAC) američkog Ministarstva finansija u više svojih odluka stavilo je gotovo kompletno rukovodstvo RS-a na crnu listu. 
Nedavno je uveo sankcije i za više pravnih subjekata iz RS-a: "Prointera ITSS", "Infinity International grupe", "K-2 Audio Company", (ranije ATV), "Kaldera Company", "Sirius 2010" i televiziju "Una World", te za vlasnika "Infinity grupe" Đorđa Đurića i generalnog direktora kompanije "Kaldera" Milenka Čičića.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.