open-navfaktor-logo
search
"Šestorka" i UZP
Bio veza između HVO-a i tzv. HZHB: Ratni zločinac Bruno Stojić traži da ga puste iz zatvora
Osuđeni ratni zločinac Bruno Stojić u utorak je podnio zahtjev za puštanje na prijevremenu slobodu nakon odslužene dvije trećine kazne. On u Austriji izdržava kaznu od 20 godina zatvora.
26.08.2020. u 14:33
get url
text

Haški tribunal izdao je 2004. optužnicu za šest čelnika tzv. HRHB - protiv Jadranka Prlića, Stojića, Slobodana Praljka, Milivoja Petkovića, Valentina Ćorića i Berislava Pušića.

Stojić je 2017. godine osuđen na 20 godina zatvora za učestvovanje u udruženom zločinačkom poduhvatu. Žalbeno vijeće Haškog tribunala u okviru žalbene presude "šestoriki" utvrdilo da je postojao međunarodni oružani sukob u Bosni i Hercegovini i stanje okupacije, a potvrdilo je i postojanje hrvatskog udruženog zločinačkog pothvata s ciljem etničkog čišćenja dijelova BiH.

Podsjećamo, ostali članovi "haške šestorke" - Valentin Ćorić pušten je na slobodu 2019. godine, a Berislav Pušić još 2018. Jadranko Prić je u zatvoru u Velikojj Britaniji gdje služi kaznu od 25 godina zatvora.

Milivoj Petković je i dalje u pritvorskoj jedinici u Hagu gdje čeka transfer na izdržavanje kazne. Praljak je tokom izricanja presude izvršio samoubistvo.

Vijeće je zaključilo da su u svim zarobljeničkim centrima na području tzv. Herceg-Bosne zarobljenici bili pothranjeni, higijenski uvjeti su bili očajni, medicinske njege nije bilo... Posebno teški uvjeti su bili u samicama u logorima Heliodrom i Dretelj.

Pripadnici HVO-a su ih redovno tukli i izlagali ogromnim patnjama. Zarobljenici su morali pojesti obrok u svega nekoliko sekundi u logoru Heliodrom. Ako im to ne bi pošlo za rukom, bili su kažnjavani; morali su se polugoli valjati po usijanom asfaltu.

Jedan od zarobljenika je natjeran da poliže svoju krv, "kako balijska krv ne bi ostala na hrvatskoj zemlji".

Za Prlića je sud utvrdio da je odgovoran za postupke HVO-a. Prema presudi, znao je za zločine počinjene nad muslimanskim civilnim stanovništvom i nije napravio ništa da ih zaustavi. Isto vrijedi i za Stojića, za kojeg je utvrđeno da je bio veza između HVO-a i vlade tzv. Herceg-Bosne.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.