open-navfaktor-logo
search
Otpuštanje radnika
Biroi u FBiH: Dobijaju li radnici otkaze zbog manjeg obima posla uzrokovanog koronavirusom?
Iako je situacija sa koronavirusom veoma blizu eskalacije, te stručnjaci upozoravaju kako bi moglo doći do većeg otpuštanja radnika budući da zbog ove krize trpe mnoge djelatnosti, zavodi i službe za zapošljavnje u Federaciji Bosne i Hercegovine dosad nisu zabilježili povećan broj prijava ljudi na biroe zbog prestanka radnog odnosa.
19.03.2020. u 07:06
get url
text

U Zavodu za zapošljavanje Kantona Sarajevo u posljednjih 15 dana na evidenciji nezaposlenih registrovane su osobe kojima je prekinut radni odnos kod manjih poslodavaca koji su registrirani za ugostiteljstvo, fast food i slično. Iako situacija sa koronavirusom nije primarni razlog za otkaze ipak je zabilježeno nekoliko takvih slučajeva.

- Prilikom evidencije osoba potvrđeno je da je za dvije nezaposlene osobe kod dva poslodavca u rješenjima o prekidu radnog odnosa naznačeno da je do istog došlo zbog novonastale globalne situacije. Kod ostalih poslodavaca pri prijavi na evidenciju stranke su usmeno izjavile da je do prekida njihovog radnog odnosa došlo zbog novonastale situacije, iako je u riješenjima od strane poslodavaca naveden drugi razlog - kazali su nam iz Zavoda za zapošljavanje KS.

Prema riječima Elmedina Đuzela, direktora Službe za zapošljavanje Unsko-sanskog kantona, biroi rada na području ovog kantona dosad nisu primili nijedan zahtjev koji bi se odnosio na otkaz zbog određene situacije koja je mogla nastati usljed koronavirusa.

Zatvoreni na dvije sedmice

- Kod nas, u principu, u proljeće opada broj prijava, odnosno nezaposlenih, jer tradicionalno imamo sezonske radnike koji idu van države. Te odjave sa biroa već su se desile krajem februara, odnosno prije povećane potražnje radne snage. Ovo smanjenje broja nezaposlenih kod nas traje od početka proljeća, pa negdje do novembra, kada ponovo imamo povećan broj prijavljenih na biro - kazao je Đuzel.

Prema njegovim procjenama, otkazivanja ugovora o radu mogla bi se desiti zato što će vjerovatno doći do smanjenja radne snage zbog smanjenja obima poslova, pogotovo kada se radi o kompanijama koje se bave izvozom ili proizvodnjom hrane, koja je opet fokusirana na izvoz, uglavnom u Hrvatsku, Sloveniju, te Mađarsku.

- Što se tiče uslužnih djelatnosti, to ćemo tek vidjeti za 15 do 20 dana jer je federalna Vlada sinoć donijela mjeru da se svi ugostiteljski kapaciteti, odnosno sve uslužne djelatnosti, osim onih koji se bave prodajom prehrambenih proizvoda, te apoteka, moraju zatvoriti i naredne dvije sedmice ne mogu raditi. Ako to zaista bude ovaj period od 14 dana, poslodavci će to moći istrpjeti i tu nema dileme. Međutim, ako se taj period produži, kao što se desilo u Italiji, onda vjerovatno veći broj poslodavaca neće moći istrpjeti takav udar jer su to većinom manji obrti, od ugostiteljskih objekata do manjih hotela. Sve zavisi od toga koliko će ova odluka trajati - naglasio je.

Đuzel je dodao kako je njegova procjena, kao direktora institucije koja je u to direktno involvirana, da do otpuštanja radnika najvjerovatnije neće doći ukoliko se ova odluka ne produži nakon 31. marta.

- Ako se produži, to će već biti ozbiljan problem. Dobio sam nepotvrđenu informaciju da je naša kantonalna Vlada donijela, ili će donijeti odluku o formiranju fonda koji će se fokusirati na pomoć privrednicima kada je u pitanju nemogućnost poslovanja u ovom kriznom periodu - kazao je.

Pridržavati se mjera

Direktor Službe za zapošljavanje USK je objasnio da su to uglavnom ugostiteljski objekti, restorani i turistička industrija, koji su isključivo fokusirani "na nešto što je opipljivo, a to su turisti".

- Ako se fokusiramo svi, od građanstva do nas koji predstavljamo institucije, i budemo se držali ovih mjera do 31. marta, ali baš se držali, mislim da bi sve moglo biti uredu i da bi se već od aprila moglo normalizovati stanje - zaključio je.

Prema informacijama koje smo dobili iz Službe za zapošljavanje Hercehovačko-neretvanskog kantona, još je rano govoriti o tome koliki utjecaj će na gubitak radnih mjesta i eventualne otkaze u ovom kantonu imati globalna pandemija koronavirusa.

- Prema našim evidencijama, u decembru prošle godine 870 osoba se javilo zbog prestanka radnog odnosa, u januaru 717, dok se u februaru zbog prestanka radnog odnosa javilo 659 osoba, tako da posljednjih mjeseci bilježimo pad - kazali su nam iz SZZHNK.

Dodali su kako su se u prvih 17 dana marta službi za zapošljavanje javile 292 osobe zbog prestanka radnog odnosa.

- Još je prerano da bi situacija sa koronavirusom imala utjecaja na gubitak radnih mjesta. Poslodavci se još nadaju i čekaju šta će se desiti. Ipak je mjesec malo razdoblje da bi se odlučili za otpuštanja, naročito ako se uzme u obzir koliko je teško naći dobre radnike - naglasili su.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.