open-navfaktor-logo
search
Zloupotrebe i prevare
Bivša članica rukovodstva Parlamenta FBiH Vesna Švancer osuđena na dvije i po godine
Osuđena je zbog udruživanja radi činjenja krivičnih djela, zloupotrebe položaja i prevare
14.10.2019. u 16:24
get url
text
Vesna Švancer na izricanju presude
Vesna Švancer na izricanju presude

Vesna Švancer, bivša dopredsjedavajuća Zastupničkog doma Federacije Bosne i Hercegovine i bivša članica SBB-a, presudom Općinskog suda Tuzla osuđena je na jedinstvenu kaznu od dvije i po godine zatvora.

Švancer je za krivično djelo udruživanja radi činjenja krivičnih djela osuđena na godinu dana, za produženo krivično djelo zloupotrebe položaja i ovlaštenja osuđena je na godinu i četiri mjeseca, a zbog prevera osuđena je na četiri mjeseca zatvora. Sve navedeno objedinjeno je u jedinstvenu kaznu u dužini od dvije i šest mjeseci zatvora, u šta će joj biti uračunato vrijeme provedeno u pritvoru.

Također, izrečena joj je sigurnosna mjera zabrane vršenja dužnosti u predstavničkim i izvršnim organima državne, entitetske, kantonalne vlasti, javnim ustanovana i preduzećima u trajanu od 10 godina, računajući od dana pravosnežnosti odluke, s tim da se vrijeme provedeno na izdržavanju kazne ne uračunava u trajanje ove sigurnosne mjere.

Osuđena Švancer morat će platiti troškove postupka koji iznose 685 KM, a bit će joj oduzeta i imovinska korist pribavljena krivinim djelima koja iznosi 11.350 KM. Također, presudom je obavezana da oštećenom Mahiru Slinići isplati 2.500 eura na ime pričinjene štete. Ova presuda Općinskog suda nije pravosnažna i na nju se može izjaviti žalba.

Švancer formirala kriminalno udruženje, kako bi u postupku dodjele i isplate nepovratne pomoći građanima i neprofitnim organizacijama u FBiH iz planiranih  sredstava budžeta Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, ona i njeni pomagači uslovljavali da im vrate veći dio isplaćenih sredstava. 

U presudi je navedeno osam pojedinačnih slučajeva u kojima su udruženja i pojedici dobijali određene novčane iznose na ime pomoći, da bi zatim dio ili kompletan iznos novca morali vratiti Švancer, preko njenih pomagača.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.