open-navfaktor-logo
search
Radioaktivni otpad
Bojić: Hrvatska neće lako odustati, gradnju na Trgovskoj gori odlažu samo zato što ne mogu stići sve što BiH traži
Hrvatska neće lako odustati od gradnje odlagališta radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori, a izjava premijera te zemlje Andreja Plenkovića o odgodi gradnje nije ništa novo. To nije zbog odnosa sa Bosnom i Hercegovinom već zato što ne mogu stići izvršiti svoje obaveze, kazao je Borislav Bojić, savjetnik ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Staše Košarca. 
22.10.2023. u 20:27
get url
text

VEZANI TEKST - Plenković o Trgovskoj gori: Odlagalište zasad ostaje u krugu elektrane Krško; Krišto ga informirala o Izbornom zakonu

Plenković je jučer u Sarajevu govorio o Trgovskoj gori, koja je blizu granice s BiH, gdje Hrvatska planira napraviti odlagalište nuklearnog otpada iz Krškog, čemu se Bosna i Hercegovina žestoko protivi.

Plan je bio da odlagalište krene s radom 2028. godine, ali je Plenković, uz to što je opet kazao da se radi o zbrinjavanju "nisko i slabo radioaktivnog otpada", rekao da se Hrvatska sa Slovenijom dogovorila da zbrinjavanje otpada u okviru same nuklearke Krško ostane na snazi do iza 2028. godine, čime se relaksira ova tema.

- Ja i Emir (Dizdarević, predsjedavajući bh. Ekspertnog tima za Trgovsku goru), smo to znali i ranije. Plenković ništa novo nije rekao – rekao je Bojić.

Odgovorio je da to nije zbog odnosa sa BiH već "jer nas ne mogu sustići".

- Dali smo do znanja Hrvatskoj u kojoj je mjeri BiH ozbiljna da spriječi gradnju takvog objekta. Dovoljno govori to što je Hrvatska angažirala britansku agenciju, za skoro pola miliona eura, da radi samo procjenu prekograničnog utjecaja. Posložili smo im šta su im obaveze. To ne mogu stići. Vidjeli su šta tražimo, šta sve moraju uraditi radi izgradnje takvog objekta. Silne dokumente, analize, jednostavno ne mogu stići. Rekli smo im šta ćemo tražiti ako BiH uđe u arbitražni postupak s njima – istakao je Bojić.

Kazao je Hrvatska nema iskustva, dovoljno struke i tehničkih mogućnosti, za razliku od Slovenije.

- To nije jednostavna tehnologija. Nije to samo izgraditi i otići. Mora se kontrolisati, pratiti – pojasnio je Bojić.

Istakao je da bh. timovi za Trgovsku goru znaju u kojoj je fazi Hrvatska, te dodao da su timovi predvidjeli korake o kojima zasad ne bi javno govorio.

- U petak ćemo imati koordinaciju, pripremili smo nekoliko odluka, da budemo spremni da ne napravimo bilo kakvu vrstu propusta. Počeli smo sa istraživanjima. Očekujemo i seizmološke aparate jer poslije Petrinje i Banje Luke jasno je da ovo područje nije za takav objekat – najavio je Bojić.

Rekao je da ni Hrvastka ni BiH nemaju takav kapacitet da naprave takav nuklearni potencijal.

- To je ozbiljan sigurnosni rizik. Ne znam kako niko ne reaguje u Zagrebu. Transport je jedan od ozbiljnih rizika, a taj otpad bi išao pokraj Zagreba, uz aerodrom – dodao je Bojić.

VEZANI TEKST - Kešo poručio Plenkoviću: Ako nuklearni otpad "nije opasan", deponujte ga pred svojom, a ne našom avlijom!

On je naveo da je BiH na dobrom putu, te da ima dobre stručnjake, od kojih su neki radili u Černobilu.

- Ne očekujem da će Hrvatska lako odustati. Pitanje je otvoreno. Znali smo da ne mogu. Nisam iznenađen stavom Plenkovića – kazao je Bojić.

Komentirajući Plenkovićevu izjavu o "nisko i slabo radioaktivnom otpadu", Bojić je kazao da je Plenković političar, a ne ekspert, da je to politička floskula, omalovažavanje i potcjenjivanje.

- Šta da dođe do havarije na objektu? To je 800 metara od vodocrpne stanice u Bosanskom Novom, u dolini Une. Voda rijeke Save je za tri stepena toplija nego što bi bila da nema elektrane u Krškom. Na globalnom nivou je alarmantno kada se zagrijavanje poveća za jedan stepen – dodao je Bojić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.