open-navfaktor-logo
search
Stav PDP-a
Borenović: Ministra Lukača odmah razriješiti funkcije, nema nedodirljivih
Predsjednik PDP-a Branislav Borenović poručio je danas da, nakon podizanja optužnice protiv ministra MUP-a RS-a Dragana Lukača zbog napada na Draška Stanivukovića, najmanje što treba da bude urađeno je da ovakav ministar odmah bude razriješen sa funkcije.
02.04.2021. u 22:06
get url
text

Okružno javno tužilaštvo Banja Luka podiglo je optužnicu protiv ministra Lukača zbog ugrožavanja sigurnosti i nanošenja tjelesnih povreda Drašku Stanivukoviću na sjednici Narodne skupštine RS-a u decembru 2019. godine.

Stanivuković je tada bio zastupnik PDP-a, a tenutno je gradonačelnik Banje Luke.

VEZANI TEKST - Ministar MUP-a RS-a Dragan Lukač optužen zbog napada na Draška Stanivukovića

Osnovni sud Banja Luka optužnicu je zaprimio 30. marta i ona još nije potvrđena.

- Napad usred sjednice Narodne skupštine RS-a je prenošen uživo i hiljade građana su svjedočili udarcu i prijetnjama koje je izrekao Lukač. Budući da je optužnica konačno podignuta, i to protiv ministra unutrašnjih poslova, po potvrđivanju optužnice najmanje što treba da bude urađeno jeste da ovakav ministar odmah bude razriješen sa funkcije. U svakom demokratskom društvu nosilac tako visoke i značajne pozicije bi bio smijenjen odmah nakon napada - kazao je Borenović.

On je poručio da samo podizanje optužnice protiv ministra unutrašnjih poslova "daje nadu da nema nedodirljivih, da se pravosuđe budi i potvrđuje da u pravosudnim institucijama ima pojedinaca koji rade svoj posao po zakonu". 

Borenović očekuje da će optužnica biti potvrđena.

Lukač je optužen da je krivično djelo počinio 23. decembra 2019. godine oko 22 sata u Banjoj Luci, za vrijeme devete posebne sjednice Narodne skupštine RS-a koju su diretno prenosili medijski servis RTRS i BNTV.

Prema navodima iz optužnice Lukač je tadašnjem zastupniku Stanivukoviću uputio prijetnju, na način da mu se prijetećim tonom obratio riječima: "I nemoj nikad više to da uradiš prema meni, ne znam prema drugima kako..., inače ćeš završiti kao što su i one zastavice (NATO-a, op. a.) završile ovdje danas" što je kod oštećenog izazvalo osjećaj ugroženosti i straha za sopstveni život.

Dodaje se da je potom više puta pozvao oštećenog da dođe do njega, a kada mu je prišao, rekao je: "Još jednom, još jednom, majmune" nakon čega je otvorenom šakom desne ruke udario oštećenog u lice, i nanio mu tjelesnu povredu u vidu nagnječenja sluznice donje usne.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.