open-navfaktor-logo
search
Još jedan rok
Bošković: U ovom trenutku je SDA bliža ulasku u vlast HNK, konačna odluka u petak
HDZ nije ni danas donio konačnu odluku o tome s kim će formirati vlast u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, ali je Stjepan Bošković, predsjednik Kantonalnog odbora HDZ-a HNK, izjavio da je u ovom trenutku SDA bliže ulasku u vlast.
31.05.2023. u 15:23
get url
text
Stjepan Bošković
Stjepan Bošković

- Obavili smo razgovore sa HRS-om, SDA i "trojkom", kako mi to zovemo. "Trojka" je uzela još vremena do sutra da odgovori na uvjete koje smo postavili, program na koji treba odgovoriti. Ali što se tiče onoga što smo danas razgovarali, u ovom trenutku je SDA bliže ulasku u vlast - rekao je Bošković.

Trojka o kojoj govori Bošković odnosi se na SDP. NiP i DF. 

VEZANI TEKST - HDZ će ipak čekati još malo prije nego odluči i saopći s kim će u vlast u HNK

Na pitanje koji su to uvjeti HDZ-a, Bošković je odgovorio da politička moć koju imaju kroz Skupštinu HNK i koju unosimo u podršku rada Vlade mora biti proporcionalna s rukama koje će podržati tu vladu, te da računaju na 24 ruke.

On je kazao da ne isključuju SDP i "stranke trojke", da će sutra imati "konkretnije podatke", te da u petak izaći u javnost koja je to većina, "ako se nešto ne bi preoralo preko noći". Ovo je treći put da se najavljuje vrijeme kada će saopćiti koalicijskog partnera.

- SDA je na jedan način prihvatio politčku realnost u našem kantonu, da se okrenemo programu kojeg trebamo provoditi, a ne nekim blokovima. Naši uvjeti su bili protočnost u Vladi i Skupštini, a ne da iz nekih ministarstava u ranijem periodu nismo imali ni inicijativu. Ako je HDZ spreman izmijeniti sve ministre, očekujemo da i drugi prihvate taj model i da imamo novu energiju u radu Vlade i Skupštine - dodao je Bošković.

Rekao je i da su danas razgovarali o koalicijskom kapacitetu, a kada budu imali 20 ruku u Skupštini razgovarat će o imenima.

Arman Zalihić, predsjednik mostarskog SDP-a, rekao je da su imali seriju sastanaka, preciziravši da se to odnosi na SDP, NiP i DF, odnosno blok od šest zastupnika.

- Sutra je sjednica Vlade FBiH u Mostaru. Nadamo se da će se i vrhovi stranaka uključiti da nađemo zajednički interes. Naš je interes da napravimo vlast po vertikali. Ali moraćemo još sjedati da usaglašavamo neke stvari - dodao je Zalihić, koji nije želio precizirati šta je sporno.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.