open-navfaktor-logo
search
Saradnja RS-a i Srbije
Brnabić sutra u Banjoj Luci, poptisuje se izjava za HES Gornja Drina
U Banjoj Luci će sutra biti potpisana zajednička izjava vlada RS i Srbije, a ovaj grad će sutra posjetiti predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić, najavio je danas premijer RS-a Radovan Višković.
12.11.2020. u 13:51
get url
text

- Izjava se odnosi na kapitalan projekat izgradnje tri HE Gornja Drina -  Foča, Buk Bijela i Paunci. Taj projekat je godina koliko imam i ja sam. Često se pričalo o tome, ali se nije odmaklo dalje od priče i nije došlo do realizacije. U poziciji smo da ta tri pojekta, koji čine HES Gornja Drina i realizujemo. Ispunjeni su svi zakonski uslovi i potpisivanjem izjave, u narednim danima možemo pristupiti izboru izvođača radova za gradnju objekta HES Gornja Drina - kazao je Višković.

Najavio je da će narednih dana biti uplaćen osnivački ulog Elektroprivrede Srbije od 39 miliona KM.

- Elektoprivreda Srbije postaje partner u izgradnji ovog energetskog objekta  - kazao je Višković.

Podvukao je da to ne znači privatizaciju Elektoprivrede RS-a.

- To je više nego smiješna priča. Većinski kapital u ovom momentu ima Srbija sa 51 posto, a RS 49 posto. To je čisto iz praktičnih razloga jer da je 50 - 50 morali bismo ići po Zakonu o javnim nabavkama. Da bi se što prije išlo, dogovorili smo se ovako u početnoj fazi, a do završetka objekta to će biti 50 - 50. To nema veze sa pričom o privatizaciji - rekao je Višković.

Višković je najavio i da će se rok važenja turističkih vaučera, koji ističe 15. novembra, biti produžen do 31. decembra.

- Do sada je utrošeno 22.000 vaučera. Bio je zahtjev iz sektora hotelijerstva i turističkih agencija da se produži ovaj rok i mi smo to uvažili. Pretpostavljamo da ni do ovog roka nećemo iskorisiti svih pet miliona za ove namjene, pa ćemo razliku usmjeriti u sektor ugostiteljstva i turizma i to će biti raspoređeno posebnom odlukom koja se kreira  - kazao je Višković.

Naveo je i da do sada u RS-u nije bilo naznake ni razmišljanja o smanjenju plaća.

- Mogu da razumijem ljutnju realnog sektora, da su plaće veće u javnom sektoru. Ali smanjenjem plaća išli bismo atomatski na smanjenje javne potrošnje i to bi značilo pad likvidnosti - rekao je.

Govoreći o kadrovima DNS-a, Višković je kazao da onda kada bude realizovana najava da DNS ide u opoziciju, onda će se "prema njima ponašati kao opoziciji".

- Mjesta u Vladi RS-a za opoziciju nema - podvukao je.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.